Најновије

СРБИЈА НА УДАРУ ЗБОГ ПАНЦИРА И С-400! ЗАРЗЕЦКИ СТИЖЕ У БЕОГРАД: Група америчког дипломате кажњава државе које војно сарађују са Русијом!

Директор америчке Радне Групе 231 Бироа за међународну безбедност и контролу наоружања Томас Зарзецки долази у посету Србији, потврђено је у амбасади САД.

Руски систем С-400 у Србији (Фото: Mod.gov.rs)

У америчком дипломатском представништву у Београду истичу да - "у духу наше билатералне сарадње, Томас Зарзецки, директор Радне Групе 231 Бироа за међународну безбедност и контролу наоружања, долази у кратку, унапред планирану посету Србији".

Такође, из амбасаде САД наводе да ће Зарзецки "састати с владиним службеницима ради консултација у вези са Законом о супротстављању америчким супарницима кроз санкције (ЦААТСА), усвојеним од стране америчког Конгреса."

"На овој дужности др Зарзецки је већ обишао преко 60 земаља", истичу у амбасади САД у Београду.

Према најавама, са Зарзецким ће се прво састати министар спољних послова Ивица Дачић.

У изјави медијима, сам Дачић је најавио да ће Зарзецки имати разговоре у Министарству спољних послова, као и министарствима одбране и финансија и да жели да се упозна са ситуацијом. Према оцени српског министра - Србија није прекршила санкције које су САД увеле на куповину оружја из Русије и нема разлога за увођење санкција.

И пре доласка америчког званичника београдски медији, а пре свега таблоиди, крупним насловима најављу да "Американац долази да нам прети санкцијама" или да су у Америци побеснели због панцира.

Малиновић: Питање је куда иде Србија

Пензионисани генерал и функционер Демократске странке Срето Малиновић каже да после демонстрације система С-400 и Панцир на недавној заједничкој вежби са Русима, за њега посета Зарзецког није неочекивана.

"Верујем да многи сматрају да је то повезано са куповином хеликоптера Ми35 или Панцира - ја лично мислим да није. Суштински су дошли заправо да виде шта то Србија ради и куда Србија хоће. И шта се тиме демонстрира. Суштински - какве су политичке поруке", сматра Малиновић.

Према његовој оцени, тешко је проценити хоће ли Србија бити изложена неким санкцијама, али је чињеница, истиче Малиновић, да је фирма Рособоронеxпорт, која је са српским СДПР-ом носилац посла у вези са куповином хеликоптера Ми35 - под америчким санкцијама.

"Ако сте приметили нико није правио проблем Мигова 29, нико није правио питање чак ни тенкова Т72, ни оних БРДМ-ова. Тренутно је дошло у жижу интересовање Америке за дешавање на нашем терену после доласка С-400 и Панцира на наш терен. И поента је шта су Руси хтели да поруче тиме. И коме", каже Малиновић.

Он подсећа да је и Турска купила систем С400, да је добила упозорење Америке, али да се није ишло даље од тога, јер је Турска кључни партнер САД и НАТО у том региону. Србија нема ту улогу и важност, додаје Малиновић и указује на политичку димензију целе приче:

"Пре свега се жели видети куда земља, која пледира да буде партнер Америци и пледира да иде у Европу, куда она заправо иде са практичним радњама које проводи на пољу одбрамбене сарадње".

Уколико се и догоде неке санкције, према мишљењу Срете Малиновића, "то би могло да се заврши на министру одбране или његовом помоћнику, који су били најгласнији у вези са овом набавком Панцира, С-400 и другог наоружања, или заједничких вежби са Русима и словенског братства".

"Ми нисмо толико значајни, а можемо добити по носу као да смо не знам како значајни само зато што не играмо како треба", каже Малиновић на крају разговора за Глас Америке.

Руске фирме под америчким санкцијама

Под америчким санкцијама су бројне руске фирме - од бироа КБП, који је дизајнирао "Панцир", произвођача авиона МиГ "Руска ваздухопловна корпорација" или компаније "Руски хеликоптери", до јавног предузећа Рособоронеxпорт -РОЕ, преко којег се обавља сва продаја руског наоружања и војне опреме.

Прочитајте ОВДЕ шта је потврдио Данијел Сервер, а тиче се КиМ.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА