Најновије

БАЛКАНСКА ТРИЛАТЕРАЛА У ОХРИДУ: Вучић, Заев и Рама о "малом Шенгену"

Председник Србије Александар Вучић, премијери Северне Македоније и Албаније, Зоран Заев и Еди Рама, састали су се вечерас у Охриду како би наставили разговоре о иницијативи за слободан проток људи, робе, услуга и капитала.

Заев и Вучић (Фото: Јутјуб)

У Новом Саду, пре месец дана договорена је конкретизација инцијативе која треба да ојача привреде три земље и повећа њихову атрактивност за инвеститоре.

Најављено је да би већ у Охриду могле бити договорене конкретне мере за реализацију слободног протока људи, робе, услуга и капитала.

Трилатерални састанак председника Србије и премијера Северне Македоније и Албаније биће настављен сутра ујутро, након чега ће, како је најављено, разговарати са представницима медународних организација и институција.

После ових састанака, Вучић, Заев и Рама обратиће се представницима медија.

Лидерима три земље требало би да се придруже и председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић, како је Тањугу раније речено у Звиздићевом кабинету, док ће Црну Гору, која има резерве према овој иницијативи, представљати министарка економије Драгица Секулић.

Учешће тзв. Косова, на којем инсистира Албанија, до сада није потврђено.

Вучић, од кога је и потекла ова идеја, рекао је да ће на Охриду бити у прилици да први пут направе Акциони план, чији предлог је већ послао Заеву и Рами.

- Можда смо ми са Балкана мало глупљи, али баш толико глупи нисмо. Све смо схватили и сад гледамо шта можемо да урадимо за себе и свој народ - рекао је недавно Вучић после састанка лидера Западног Балкана и Федерике Могерини у Бриселу и после одлуке Европског савета да не отпочне приступне преговоре са Северном Македонијом и Албанијом, иако је било оцекивано да је то практицно "готова ствар".

Вучић је рекао да је за Србију веома важно уклањање препрека слободном протоку робе, капитала, услуга и људи у региону, те да би у иницијативи за повезивање шест западнобалканских економија желео да види и Приштину и Подгорицу и Сарајево.

Прочитајте ОВДЕ

 

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА