Најновије

НОВА УЦЕНА ИЗ БРИСЕЛА! БИЛЧИК ТРАЖИ ОД БЕОГРАДА ДА СЕ ОДРЕКНЕ БРАЋЕ РУСА: Србија пре уласка у ЕУ мора да изађе из Путинове Евроазијске уније

Пре него што Србија буде спремна за улазак у Европску унију (ЕУ) споразум који је недавно потписала са Евроазијском унијом (ЕАЕУ) мора престати да постоји, изјавио је известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик.

Владимир Билчик (Фото: Јутјуб)

Споразум о слободној трговини са земљама ЕАЕУ премијерка Србија Ана Брнабић потписала је 25. октобара, у Москви.

Њиме је, измедју осталог, проширена листа производа из Србије који могу да се извозе на територији ЕАЕУ без царине, а поред Русије, у савезу су Казахстан, Белорусија, Јерменија и Киргистан.

Билчик, који је на функцију известиоца Европског парламента за Србију ступио четири дана пре потписивања споразума, навео је да тај договор мора престати да постоји пре него што процес учлањења Србије у ЕУ буде окончан.

“У споразуму мора да постоји клаузула о изласку. И пре него што Србија буде спремна за улазак у ЕУ, тај трговински споразум мора престати да постоји. Дакле, то ће бити један од услова за пуно чланство Србије у ЕУ. Усаглашеност по питању царинске уније и са ЕУ политиком извоза је основни предуслов чланства. Тако да Србија мора ускладити своју спољнотрговинску политику", рекао је Билчик и додао:

“Верујем да је уколико је Србија посвећена достизању чланства у ЕУ то могуће са сваким политичким лидерством. Ово није питање политичког избора, већ питање принципа. Уколико је Србија посвећена ЕУ чланству, аутоматски, тај уговор мора престати да постоји”.

Он је истакао да је слобода медија увек била врло важан део критеријума Европске уније које треба испунити у приступном процесу.

"Медијске слободе су интегрални део политичких критеријума који су одредјени у Копенхагену 1993. године и одувек су важан део услова за чланство у Унији, за сваку државу", додао је известилац Европског парламента.

Прочитајте ОВДЕ шта је Александар Вучић рекао о куповини руског наоружања.

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА