Најновије

НАЈСТАРИЈИ СТАНОВНИК БЕОГРАДА: Сигурно сте га бар једном видели, а нисте знали његову причу

Дрвеће које представља својеврсне споменике природе, издваја се као ботаничка вредност која има културно-историјски значај. Један од таквих горостаса је и храст на недавно реконструисаном Цветном тргу.
Две стотине година је храст на Цветном тргу (Фото: Јутјуб)

Две стотине година је храст на Цветном тргу (Фото: Јутјуб)

Једно од стабала које се посебно издваја је импозантни Храст лужњак (Quercus robur) на Цветном тргу у Његошевој улици. Овај горостас је стар више од два века и убраја се у најстарије ботаничке Споменике природе у престоници. Стручњаци сматрају да је ово дрво које одолева зубу времена већ два века, заправо остатак некадашње храстово-јасенове шуме која се простирала на већем делу Врачара, све од Цветног трга до Мањежа. Дрвеће које се налазило на том простору је исечено како би се изградила пијаца у првој половини 19. века, а 1958. године и прва самопослуга на Балкану и само је један храст остао да сведочи о некадашњем изгледу овог простора. Са висином од 25 метара, обимом стабла 4 метра и обимом крошње од 19 метара, храст се издваја у урбаном ткиву као зелени акценат који заузима импресивних 2,83 ара. Упркос великој старости и чињеници да је прегрмео ратове, устанке и друге недаће, храст је доброг здравственог стања, па се са мањим интервенцијама попут повезивања грана и редовним мерама одржавања добро држи и претендује да испрати бројна дешавања у нашој престоници још дуги низ година, са великим уважавањем свих оних који застану да се диве његовој лепоти. Сигурно би храст, као најстарији живи становник Београда, имао бројне приче и анегдоте, али нама су данас његове догодовштине мало познате, вероватно изгубљене преношењем са генерације на генерацију или заборављене у времену. Храст на Цветном тргу је први пут заштићен 1980. године, а затим и у поступку ревизије 2001. године, као представник врсте храста лужњака и један од ретких примера некадашњих храстово-јасенових шума на овим просторима. Као Споменик природе, ово дрво се издваја као очувани део природе посебних вредности и одлика због чега као добро од општег интереса ужива посебну заштиту. Имајући у виду значај овог импозантног стабла, следећи пут када се нађете на Цветном тргу, застаните и одајте почаст овој старини, уживајте у сенци коју баца његова крошња, помиришите свежи ваздух који се око њега шири и са сетом помислите на све оно чему је имао прилике да посведочи.
Прочитајте још:ЕВО КАКО ЈЕ ИЗГЛЕДАО ТИТО КАО РОБИЈАШ: Ова истина о Јосипу Брозу била је највећа тајна Југославије (ФОТО)ЧКАЉА СВЕ ПРЕДВИДЕО: Ево како је легендарни глумац видео бољу будућност (ВИДЕО)
Извор: dnevno.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА