Најновије

ДОГАЂАЈ КОЈИ ЈЕ ПОМНО ПРАТИЛА ЦЕЛА СРБИЈА! Хандкеу уручена Нобелова награда за књижевност (ФОТО/ВИДЕО)

Аустријском писцу Петеру Хандкеу данас је уручена Нобелова награда за књижевност за 2019. годину на свечаној церемонији у Шведској.

Петер Хандке на додели Нобелове награде за књижевност (Фото: Јутјуб)

Аустријском писцу Петеру Хандкеу данас је у Стокхолму уручена Нобелова награда за књижевност, а неколико земаља најавало је бојкот те церемоније.

Петеру Хандкеу је формално предата награда у висини од 935.000 долара, након чега је одржан и традиционални пријем за добитника. Нобелову награду за књижевност Хандкеу је уручуо шведски краљ Карл Густав. На свечаности и пријему присуствовали су и сви амбасадори у Шведској.

Овај догађај помно је пратила и Србија, нестрпљиво чекајући Нобела у рукама Петера Хандкеа.

Овогодишњу доделу Нобелове награде бојкотовали су многи, а међу њима и хрватско Министарствоспољних послова, које је саопштило да хрватски амбасадор у Шведској Синиша Гргић неће данас учестовати на додели награде Хандкеу, због његове подршке политици Слободана Милошевића.

Министарство је на Твитеру објавило да хрватски амбасадор неће бити на додели награде "особи политички ангажованој у давању подршке великосрпској политици Слободана Милошевића 90-их година прошлог века".

На додели свог представника нису имале ни Албанија, лажна држава Косово и Турска.

Подсетимо, у последњој деценији прошлог века, док је још трајао рат на простору бивше СФР Југосавије, Петер Хандке написао је путописни есеј познат под именом "Правда за Србију". То је било довољно да цењени писац буде прогнан из кругова у којима се до тада суверено кретао. Али, Хандке није одустао од својих уверења - тако је 1999. године подигао глас против бомбардовања једне суверене државе. Од тада је прошло тачно 20 година током којих је често боравио у Србији. Овде га људи доживљавају као пријатеља, али, сам Хандке је то признао - више га воле, него што га читају.

Како је грчки борбени авион Мираж нациљао турски ратни брод, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА