Најновије

АНТИСРПСКА КАМПАЊА ДИВЉА У ШВЕДСКОЈ: Вратила је Нобелову награду због Хандкеа, а шта је у ствари истина о овој лекарки

Кристина Доктаре (76) је шведска лекарка која је дигла прашину најавом да ће се одрећи Нобелове награде коју је наводно добила за мир, из протеста због доделе Нобелове награде за књижевност Петеру Хандкеу. Међутим, о њој је мало тога познато, а чини се и немогућим доказати да ли је она била међу добитницима престижне награде.

Кристина Доктаре (Фото: Јутјуб)

Он је рекла да се одриче свог Нобела јер је награда додељена Хандкеу, који је "током ратова на територији бивше Југославије подржавао режим Слободана Милошевића и који отворено негира да се у Сребреници догодио геноцид".

- Честитао му је и дао награду. Сад ја своју враћам, сад ја своју враћам - рекла је она пред окупљенима с медаљом у руци.

Она је рекла и да је раније била поносна на Академију, али да више није.

- Нобелова награда била је сваке године велика ствар за Шведску. Сада осећам срамоту и кривицу - рекла је Швеђанка и додала да ће “док живи, сведочити да истина о ужасном рату никад не би била негирана”.

Кристина Доктаре је рекла да је сведок онога што се десило током рата на Балкану.

- Била сам тамо и никада нисам мислила да ћу 27 година касније стајати овде и морати да сведочим о томе шта се заправо догодило. Хандке је неко ко негира сва моја искуства и узрујава ме због тога, јер је овде реч о геноциду - рекла је она.

Да ли је добила Нобела или не?

У међувремену су поједини медији пренели да је Швеђанка лагала и да није добила Нобелову нагарду за мир.

Тако је наведено да њеног имена међу добитницима Нобелове награде за мир за ту годину — нема.

Истина је да на сајту Нобеловог комитета нема њеног имена, али нема нити иједног другог од добитника те награде 1988. године, јер се ради о колективној награди коју су те године добили сви припадници мировних снага УН, који су били активни у периоду од 1948. године до 1988. године.

Ради се дакле о 500.000 мировњака.

Како преноси шведски "СВТ.се", она је и рекла да је 1988. добила колективну Нобелову награду за мир, која је додељена свима који су служили у мировним снагама УН-а, али да ће своју медаљу вратити.

Радила и за Хашки трибунал

Међутим, тешко је наћи потврду тога да ли је она уоште била у том периоду члан УН мировних снага.

У биографији Кристине Доктаре, објављеној на "Википедији" наводи се да је она по занимању лекар опште праксе, али и новинар и аутор.

У току 80-их година је Доктаре имала неколико административних позиција у Стокхолмском окружном савету. Она је била медицински саветник у Националној здравственој служби неко време.

Наведена је као лекар првог шведског женског батаљона у мировним снагама УН и тада служила у БиХ. Такође је радила и при Међународном трибуналу за бившу Југославију и 1995. године постала шведски представник у Комитету Савета Европе о мучењу.

Бројни шведски медији су пренели исте податке о њој, а многи линкови са "Википедије" више нису у функцији.

На сајту Мировних снага УН нису наведена имена њихових припадника, па ни ту није могуће утврдити да ли је Доктаре била члан мировњака пре 1988. године и с тога добила и Нобелову медаљу.

Контроверзни случај и кандидатура за ЕП

Доктаре се опробала и у политичким водама, па је 2006. године учествовала на парламентарним изборима, а 2009. године је била кандидат шведске Демохришћанске странке за Европски парламент.

Исте године се десио и један случај који је бацио сенку на њену кандидатуру за ЕП.

Наиме, у марту 2009. године педијатријски анестезиолог ухапшен је под сумњом да је крив за смрт детета које је било смртно болесно. Настала је велика дебата у Шведској.

Неки су да је тај лекар следио уобичајене рутине и да је лечио дете методом који је нешто што се примењује у свим болницама широм западног света, што је потврдио и главни лекар те болнице. Кристинаа Доктаре тада се упустила у расправу и упозорила да је смрт детета узрокована "јасним пропадањем ставова лекара о еутаназији". Њено мишљење је изазвало снажне критике, а она је окривљена да је покушала да искористи случај да промовише своју кандидатуру за Европски парламент. Осумњичени педијатријски анестезиолог касније је ослобођен свих сумњи да је крив за смрт детета.

Доктаре није ушла у ЕП, јер су Демохришћани освојили свега једно место.

Руси протерали двојицу сарадника немачке амбасаде, више о отме прочитајте ОВДЕ.

Извор: Курир

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА