Најновије

ШИПТАРСКИМ ЗЛОЧИНЦИМА ОДЗВОНИЛО? Ево када се могу очекивати прве оптужнице Специјалног суда!

Готово сви лидери бивше ОВК позвани су на саслушање у Специјално тужилаштво у Хагу, али питање оптужница и даље је непознаница, преноси данас Газета Експрес.

ОВК терористи (Фото: Јутјуб)

"Канцеларија специјалног тужиоца, између осталог, има овлашћење да захтева да осумњичени, жртве и сведоци буду присутни и саслушавани, да прикупља и испитује доказе и информације и да одлучује о покретању, наставку или укидању кривичног поступка. Тај посао је у току. Канцеларија специјалног тужиоца не коментарише истраге и не даје информације о позванима и о роковима", рекао је портпарол Специјалног тужилаштва Кристофер Бенет.

Стручњак за правна питања Ехат Мифтарај такав начин рада Специјалног суда види као потпуно легалан.

„Међународне праксе и стандарди који се односе на спровођење кривичног правосуђа дају тужилаштву право да буде резервисано у фази развоја кривичних истрага и не могу јавности пружити информације које могу ометати истрагу. Дакле, такав приступ Специјалног тужилаштва је у складу са законом који осигурава интегритет истражног процеса“, рекао је Мифтарај из Косовског института за правду.

Према његовим речима, Специјално тужилаштво је добило документацију из Србије и према њој треба поступати изузетно пажљиво.

„Рад Специјалног тужилаштва је сложен, и бави се кривичним предметима за које се сумња да су почињени пре око 20 година. Штавише, као Косовски институт за правду, више пута смо наглашавали да ова канцеларија користи стратегију која има за циљ да буде заснована на доказима у случајевима када је потенцијално подигнута иста оптужница”, каже он.

Указује да је Специјално тужилаштво добило досијее повезане са радом бивше Радне групе за истрагу злочина током рата на Косову који су били под Еулексом.

“Такође, ово тужилаштво је добило хиљаде докумената из Србије и поступање са свим тим документима, без укључивања разговора који су се водили у прошлој години, захтева много времена и према њима треба поступати са посебном пажњом“, додао је он.

Упитан да ли је подношење потенцијалних оптужница повезано са продужењем мандата Специјалног суда, Мифтарај је одговорио одречно. Према његовим речима, мандат Специјалног суда се аутоматски продужава и скупштина је у потпуности искључена из тог процеса.

„У складу са уставним амандманом, Скупштина Косова нема надлежност и овлашц́ења у вези са продужењем мандата Специјалног суда. Према уставној измени, уколико суд не обавести Владу Косова о крају свог мандата, петогодишњи мандат сматра се аутоматски продуженим. Сходно томе, Скупштина Косова и Влада Косова су искључени из одлучивања о продужењу или престанку мандата овог суда“, закључио је Мифтарај.

Последњи интервјуисан пред Хашким специјалним тужилаштвом, био је шеф Демократске партије Косова и доскорашњи председник парламента Кадри Весељи, који није навео у ком својству је позван нити да ли је сведочио или се бранио ћутањем.

За разлику од Весељија, лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај поднео је оставку на место шефа владе због чињенице да је у Спецални суд позван као осумњичени. Харадинај се у Хагу бранио ћутањем, као и Сами Љуштаку, Азем Суља, Јакуп Краснићи, Шукри Буја и други.

Брнабић се нашла на листи Форбса! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Косово Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА