Најновије

9 ДРЖАВА ЕУ ПРИДРУЖИЛО СЕ МАКРОНОВОМ ПРЕДЛОГУ ЗА ЗАПАДНИ БАЛКАН: Шта сад то значи за Србију?

Месец дана било је довољно да француски предлог за проширење Европске уније (ЕУ) добије противтежу, у виду документа које је потписало девет земаља чланица, а који се такође бави овим процесом, и тиме како би он могао да буде ефикаснији.

Илустрација (Фото: Јутјуб/ Правда)

Разлика у односу на "нон пејпер" француског председника Емануела Макрона има, али крајњи циљ није промењен - пуноправно чланство у ЕУ.

И овај предлог, који су потписале Аустрија, Естонија, Италија, Чешка, Летонија, Словенија, Пољска, Литванија и Малта предвиђа груписање поглавља по тематским областима, приступ на основу заслуга, стого и поштено условљавање, подстицаје за земље кандидате, а инсистира и на добросуседским односима и регионалној сарадњи.

У документу, између осталог, пише да почетак новог законодавног циклуса ЕУ пружа прилику за поновни подстицај инеграцији Западног Балкана у ЕУ, али и да "унутрашња реформа ЕУ не може бити предуслов за проширење".

- Стога, радујемо се предлозима Комисије за побољшање процеса проширења. У свему овоме требало би да се консултују партнери са Западног Балкана - пише између осталог у овом предлогу, у коме се истиче да "наша врата остају отворена".

Поглавља по областима

Извори из Брисела наводе да у документу пише да све ово не доводи у питање одлуке о отварању преговора о приступању са Албанијом и Северном Македонијом, које би најкасније требало да буду донете до марта 2020. године, "како би се испуниле обавезе ЕУ".

Такође, овај "нон пејпер" предвиђа да се не отварају поглавље по поглавље, већ да се она групишу по областима и тако, групно, али и паралелно, отварају и затварају.

Ово је, можда, и главна разлика у односу на француски предог реформе приступања, који је предвидео седам фаза преговарачког процеса. За разлику од њега, који је предвидео отварање фаза једном за другом, овај предлог земаља чланица предвиђа паралено отварананбје више група поглавља.

"Без 15 нових рампи"

Према информацијама из Брисела, "ово је очигледна порука Француској чија акција, вољно или случајно, води ка разводњавању процеса проширења.

- Дакле, намера је да се Французима омогући да изађу из тренутне ситуације уздигнуте главе, да се ту и тамо промени процес, али не да се уведе 15 нових рампи ка чланству. Најбитније је да се понавља да је циљ да земље Западног Балкана буду чланице Уније, као и да реформа процеса не сме да спречи отварање преговора са Албанијом и Северном Македонијом - прича извор.

У сада већ другом "нон пејперу" по реду, посебна пажња посвећена је поглављима 23 и 24 која се односе на владавину права. Она су, иначе, и до сада била "условна, с обзиром да се прва отварају и последња затварају, а овим документом се потврђује њихова важност и тражи се да се овом питању приступи путем приоритета, јасних препорука, и временских рокова, наводи "Радио слободна Европа" (РСЕ).

- Напредак у реформама, посебно у области владавине закона, требало би да се одржи и убрза - наводи РСЕ детаље из најновијег "нон пејпера".

Портал пише и да ЕУ и државе чланице треба да пруже већу подршку имплементацији европске правне тековине, посебно у борби против корупције и организованог криминала, као и да би испитивање законодавства које покрива ова поглавља требало да започне у тренутку одобравања кандидатског статуса.

Финансијски подстицаји

Као и у француском, и у овом "нон пејперу" се предвиђа финансијски подстицај за земље кандидате, што би требало да буде нека врста награде за напредак. Између осталог се помиње побољшање координације финансијске подршке за регион као и повећана сарадња са међународним финансијским институцијама, с циљем повећања инвестиције.

Ово се, иначе, наслања на француски предлог који такође предвиђа финансијске подстицаје за оне који су успешни и напредују ка чланству.

Државе потписнице овог документа сматрају да би политички подстицаји требало да укључују и годишње сусрете на нивоу ЕУ лидера и Западног Балкана, као и веће учешће представника региона на неформалним састанцима Савета.

Како ће на крају изгледати документ који ће се бавити реформом процеса приступања, и шта ће све предвиђати, за сада је непознаница. Међутим, већ у јануару следеће године ствари би могле да буду јасније, до када је и рок да чланице изађу са заједничким предлогом.

Оно што је сасвим сигурно јесте да ће компромис морати да се нађе јер је Француска кандидовала тему и покренула расправу, али је исто тако јасно да без промене методологије на којо је инсистирао председник Француске Емануел Макрон, Северна Македонија и Албанија неће добити "зелено светло" за почетак преговора са ЕУ.

Терористи и „Бели шлемови“ припремају нове лажне хемијске нападе у Идлибу. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Радио Слободна Европа/ Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА