Најновије

АНКАРА ИХ НЕЋЕ ДОБИТИ, ШТА САДА, ХОЋЕ ЛИ ПРОПАСТИ?! Норвешка тајним извештајем доводи у питање учинковитост и сигурност авиона Ф-35

Пентагони и амерички законодавци раде на плановима шта учинити са шест авиона Ф-35А који су већ изграђени за Турску, јер се чини да их Анкара неће моћи купити. Милиони долара издвајају се за складиштење напредних авиона, а чини се како ће их сада купити Пентагон. Ово није једини проблем, јер је Турска купац за укупно 116 авиона Ф-35 и амерички војно-индустријски комплекс, ако Вашингтон остане доследан у свом ултиматуму Анкари, ову наруџбину мора поништити или пронаћи нове купце. Један од њих је и Норвешка.

Борбени авион Ф-35 (Фото: pixabay. com)

Скупи и напредни борбени авиони Ф-35 постат ће нова окосница норвешких оружаних снага. Но, њихову учинковитост и сигурност су довеле у питање критике од стране Главног уреда за ревизију у скандинавске земље.

Главни уред за ревизију Норвешке изложио је низ критика на рачун владе о новим борбеним авионима Ф-35, а извештај је послат у парламент. Ово је тајни извештај и стога је класификован као „строго тајни документ“.

Министар обране Норвешке, Франк Баке-Јенсен, објаснио је да су се заповедник обране земље, адмирал Хакон Брун-Хансен, као и уред генералног ревизора сложили да резултате извештаја чувају у тајности. Ни озбиљност критика ни степен поверљивости неће бити објављени, али је потврђен општи садржај документа.

“Провера оперативних способности борбених авиона укључује могуће мањкавости и рањивости у одржавању, логистици и допуњавању горива, база и заштите нашег ваздушног простора”, рекао је министар обране Франк Баке-Јенсен за лист Класекампен.

Према норвешком министру Баке-Јенсену, ове су информације од велике вредности за операције прикупљања података од стране страних служби и зато је извештај генералног ревизора сврстан под “тајно” и неће се делити јавности.

Једна тајна изјава о извештају ће бити послата министру обране и норвешком министру спољних послова, за коју ће одбор дати препоруку за резервирану верзију за парламент пре Божића. Парламентарна расправа о критикама и недостацима на које упућује Главни уред за ревизију Норвешке такође ће бити тајна, као и записници седница.

Неки норвешки парламентарци се противе мерама подузетим у вези с критикама главног ревизора и што оне неће бити објављене.

Генерални уред за ревизију био је задужен за процену ваздухопловне инфраструктуре и њезине оперативне способности током прелаза с флоте старих норвешких авиона Ф-16 на нове Ф-35. Трансформација ваздушне флоте укључује нове поступке одржавања, логистичке и набавне функције, нове базе и системе њихове обране, линије заповедања и управљања авионима и политичко управљање од стране министарства обране. Као што видимо, замена авиона Ф-16 с вишенаменском борбеном летелицом пете генерације Ф-35 није само решити се старих и на њихово место распоредити нове, већ се ради о модернизацији целог система, што је процес у којем је, осим на самим ваздухопловима, Главни уред за ревизију Норвешке пронашао низ критичних недостатака.

Норвешка се одлучила на куповину 52 борбена авиона Ф-35, како би заменила стару флоту Ф-16, за коју је планирано да се замени од ове године. Док се укупни трошкови процењују на 85,1 милијарду норвешких круна, што је преко 9,2 милијарде долара, лист Бергенс Тиденде је раније ове године сазнао како би трошкови могли досећи 10,4 милијарде долара. Борбени ваздухоплови Ф-35, ако парламент и влада занемаре извештаје или поставе услове прихватљиве за америчку страну, што је упитно, још увек неће бити потпуно оперативни до 2025. године.

Америка је лансирала забрањену ракету! Више о томе прочитајте ОВДЕ!

Извор: logicno. com/Саша Ф.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА