Најновије

КАРАЂОРЂЕ ГА ЈЕ УЗЕО ЗА СВОЈУ СЛАВУ! Данас је Свети Андреј првозвани: Како први Христов апостол помаже својим чудотворним моштима!

Свети Андреј Првозвани обележава се 30. новембра по старом, а 13. децембра по новом календару.

Свети Андреј Првозвани (Фото: Јутјуб)

Први апостол Христов, Свети Андреј, рођен је у граду Висаиде. Отац му је био Јеврејин Јоне, а брат апостол Петар. По занимању је био рибар, али онога тренутка када је угледао Исуса Христа одбацио је своје мреже и напустио је дотадашњег учитеља Светог Јована Претечу и кренуо је за Христом као његов први апостол, због чега је и назван Првозвани. Са собом је повео и свог брата Симеона, који је по добијању хришћанске вере, узео име Петар.

Свети Андреј је веру проповедао у многим земљама и многе народе је превео у хришћанску веру. Иако је претрпео многе недаће и невоље лечећи и помажући болеснима, Свети Андреј је остао непоколебљив у својој вери. Чак и када га је царски намесник Патраса, Егеат, разапео на крст и пробо копљима, он је наставио да проповеда Христову веру, не плашећи се ни смрти, јер смрт праведника је драгоцена, а смрт грешника љута.

Умро је у 62. години живота, а његове мошти су, после више година, пренете у Цариград у храм Светих апостола. Његова глава се налази у Риму, део моштију у манастиру Светог апостола Андреј у Кефалонији, а рука у Москви.

Након његове смрти, настављено је лечење убогих и болесних на његовим чудесним моштима, које је Свети Андреј започео током свог живота.

Дан када се слави Свети Андреј по много чему је био значајан у српској историји. Наиме, 1806. године, на овај дан, Београд је ослобођен од Турака у Првом српском устанку, а славни вожд Карађорђе је Светог Андреја узео за свог свеца и тако започео традицију ове славе у српском народу. И дан данас породица Карађорђевић обележава овај празник као своју крсну славу.

Како су радници поште изиграни од стране режима, сазнајте ОВДЕ.

Извор: opanak.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА