Најновије

"НЕЋЕМО ГЛЕДАТИ СКРШТЕНИХ РУКУ": Путин је много уложио у овај пројекат, али неће дозволити да му Америка помрси конце!

Представнички дом САД припремио је терен за санкционисање компанија које учествују у пројекту изградње гасовода Северни ток 2. За планиране казнене мере у склопу предлога “Закона о заштити енергетске сигурности у Европи” гласало је 377 посланика, док је свега 48 било против. Закон сада још треба да потврди Сенат, након чега ће бити поднет на потпис председнику Доналд Трампу.

Владимир Путин (Фото: Јутјуб)

Такорећи је сигурно да ће Трамп омогућити ступање санкција на снагу, јер је стално критиковао гасовод, који треба да омогући директан транспорт гаса из Русије, преко Балтичког мора, у Немачку. Он је оптужио Немачку да тиме добровољно пристаје на зависност од руског гаса, а раније је претио санкцијама због тог пројекта.

Деведесет одсто гасовода изграђено

Следеће године требало је да почне директна испорука гаса из Русије у Немачку, при чему би Пољска и Украјина биле заобиђене. Више од 2.100 километара гасовода Северни ток 2 већ је постављено у Балтичком мору, преостало је још свега 300 километара, саопштио је конзорцијум пројекта. Амерички Конгрес жели да спречи завршетак, а санкције би га у најмању руку одгодиле.

Казнене мере из поменутог закона усмерене су против компанија које управљају високо специјализованим бродовима, помоћу којих се постављају цеви у мору. Санкцијама би био погођен и Турски ток - руски гасовод, који преко Црног мора треба да транспортује гас у Турску. Санкције ће важити и за све друге пројекте везане за ова два гасовода.

Закон предвиђа да амерички државни секретар у договору с министром финансија у року од 60 дана извести Конгрес који су бродови коришћени и које су их компаније ставиле на располагање. Против менаџера тих компанија и њихових већинских власника биће уведена забрана уласка у САД, а постојеће визе ће им бити укинуте. Осим тога, постојаће могућност блокаде трансакција тих особа, а које се односе на њихово власништво и пословне интересе у САД.

Северни ток 2 кошта око десет милијарди евра, а финансирају га руски енергетски гигант Газпром (50 одсто) и пет европских компанија (50 одсто).

Немачки привредници позивају владу на противмере

Немачки привредници у Русији осудили су планиране санкције као удар против енергетске сигурности у Европи и позвали немачку владу да уведе противмере.

- На санкције које штете Европи треба да одговоримо противмерама - рекао је председник немачко-руске Иностране трговинске коморе (АХК) Матијас Шеп.

- Време је да Берлин и Брисел заузму јасан политички став и одговоре циљаним контрамерама.

Он је истакао да је енергетско-политичка независност Европе у опасности. Северни ток 2 повећава енергетску сигурност Европе и нуди повољне цене енергије, такође и у поређењу са скупљим америчким течним гасом (ЛНГ).

- Немачкој су потребне повољне цене енергије да би била конкурентна у свету када су у питању индустрије за које је потребно много енергије - рекао је Шеп и оценио да је аргумент о зависности од руског гаса у Немачкој “лажан”, те да Америка санкцијама жели да подстакне продају властитог гаса у Европи.

Иза закона стоје републикански сенатор Тед Круз и демократска сенаторка Џин Шахин. Пре усвајања закона у Представничком дому, Круз је изјавио да “ћемо се побринути да санкције буду спроведене у потпуности”. Шахин је закон описала као “ванпартијску поруку Конгреса Владимиру Путину да Америка неће скрштених руку гледати како Кремљ настоји да још више прошири свој злоћудни утицај”.

Прочитајте ОВДЕ како је прошао дечак у САД, који је носи качкет са именом Доналда Трампа.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА