Најновије

НОВА ТОРТУРА НАД НАШИМ ОСУЂЕНИЦИМА: Хаг опет мучи Србе!

Суд у Хагу не дозвољава отпуштање српских затвореника! Адвокат Тома Вишњић потврдио је да Механизам за кривичне судове у Хагу, који је наследио Хашки трибунал, под разним изговорима већ више од годину дана није донео ниједну одлуку о отпусту Срба иако су одлежали две трећине казне.

Суд у Хагу (Фото: icty.org)

Вишњић за овакво стање са Србима "криви" Руанду, која је напала Теодора Мерона, да превремени отпуст на слободу на слободу крши права жртава.

- Напад на Мерона од Руанде фактички се пренео и на наше људе - изјавио је за Спутњик адвокат Вишњић уз напомену да због оваквог става Механизма осуђеници и даље робијају, а имају повољна мишљења држава у којима служе казну за отпуст.

С друге стране, адвокат Тома Фила истакао је да су наши људи који служе казне сада у ствари - оштећени.

- Пракса је била да ако суд некога жели да осуди на десет година, он га осуди на 15, знајући да последњих пет неће бити служено. Сада испада да Механизам не примењује ову праксу, па испада да наши људе служе дуже казне него што је суд предвидео - истакао је Фила за Спутњик.

Међутим, то није једини проблем, ту је и питање зашто се Србија сматра правно неподобном да прими на служење казне људе који су осуђени пред Хагом.

По том, питању, како су истакли саговорници, као "главни аргумент" потеже се неформални папир судског већа Хашког трибунала стар више од десет година.

- Својевремено смо тражили да наши осуђеници, ако не могу у Србији, казну издржавају у Црној Гори или некој другој околној држави, али је то одбијено уз изговор да им је потребна сагласности Савета безбедности - објашњава Фила.

Где служе казне Срби осуђени у Хаг?

Естонија - Милан Мартић, Драгомир Милошевић и Милан Лукић

Финска - Генерал Небојша Павковић, генерал Радивоје Милетић

Пољска - Мићо Станишић, Стојан Жупљанин, Радислав Крстић, Сретен Лукић

Немачка - Станислав Галић, генерал Властимир Ðорђевић, Вујадин Поповић

Француска - Миломир Стакић

Холандија (Схевенинген Хаг) - Радован Караџић, Ратко Младић, Јовица Станишић и Франко Стаматовић Френки

А Вишњић додаје да се СБ УН не изјашњава тим поводом због мишљења судија Хашког трибунала 2002-2003, које је утврдило да казне не би требало да се служе у земљама порекла осуђеника.

Лоши услови у Естонији

Више пута се до сада, подсетимо, указивало да Срби хашки осуђеници у Естонији у Тартуу Милан Мартић, Драгомир Милошевић и Милан Лукић казну издржавају у катастрофалним условима.

Однос затворске управе према српским затвореницима је врло бахат и суров. Мартић је дијабетичар, а лечи га лекар опште праксе, код лекара их воде везане и у кавезу. Пошто не знају естонски, не могу да кажу доктору какве проблеме имају, а преводиоца немају. Забрањено им је и да раде, а обавезни су да плаћају струју, храну и средства за хигијену. Потпуно су изоловани.

Додик понизио високог представника! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА