Најновије

ТАЊА ФАЈОН ПРИЗНАЛА: Када би избори у Србији били одржани у недељу, нема услова да они буду фер и поштени!

Договорили смо се да избори не буду у марту, већ да се председнику Србије остави да у оквиру онога што му Устав и закон дозвољавају одлучи да они буду одржани у крајњем року, рекла је председница Скупштине Србије Маја Гојковић, док је посредник Европског парламента Кнут Флекенштајн позвао опозицију да још једном размисли о бојкоту.

Тања Фајон (Фото: Јутјуб)

“Моја оцена је да смо после низа разговора у ове три рунде успели да у кратком времену усвојимо, или смо у фази усвајања закључака које смо договорили”, рекла је Гојковић после данашњих међустраначких разговора о побољшању изборних услова.

Она је навела да су стигли предлози за Надзорни одбор Скупштине Србије који ће бити размотрени на првој следећој седници, додајући да је бирачки списак транспарентан и да су усвојене и измене закона које се односе на функционерску кампању.

Гојковић је истакла и да је договорено да се изаберу чланови Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) и то по формату "три плус два", због различитог начина избора чланова.

Она је оценила да су овим договором добили и они који нису учествовали у међупартијском дијалогу, а који блокадом РТС данас показују да "желе хаосом и безидејношћу" нешто да постигну.

Гојковић није новинарима могла да каже када је последњи рок за одражавање избора, наводећи да је то уставна надлежност председника Републике.

Посредник Европског парламента Кнут Флекенштајн изјавио је да у дијалогу власти и опозиције о изборним условима у Србији није постигнуто "све за свакога", али је постигнуто доста и изразио наду да ће они који најављују бојкот размислити још једном, уз напомену би им он био захвалан да промене одлуку.

Флекенштајн је истакао да је заједничка порука представника Европског парламента као посредника у дијалогу да бојкот није добар пут.

“Увек смо говорили да је парламент место за дијалог и широк консензус о овако важној теми као што је унапређење изнборних услова за изборе 2020. године”, рекао је он.

“Наш посао је да слушамо, да охрабримо дијалог”, рекао је Флекенштајн и напоменуо да је можда највећи успех постигнут у промени чланова РЕМ, односно биће изабрано пет нових лица што чини већину у том телу од девет чланова.

Када би избори у Србији били одржани у недељу, нема услова да они буду фер и поштени, изјавила је посланица Европског парламента Тања Фајон, али је изразила задовољство што су данас увојене мере и рокови до када та ситуација треба да се промени.

Фајон је рекла да је посебно задовољна што је постигнут договор да се изабере пет нових имена у РЕМ до краја године, а да ће посебна пажња бити посвећена условима за слободу медија и да је у дијалогу било речи и о препорукама за националне телевизије.

“Уморна сам, али сам задовољна, сагласни смо да смо постигли напредак”, рекла је Фајон и поновила да је за њу посебно важно питање медија и њихово кредибилно извештавање током предизборне кампање.

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик рекао је да је остварен напредак у међупартијским дијалогу о побољшању изборних услова, наводећи да је дефинисан временски оквир за примену свих договорених мера.

Остварили смо конкретан напредак и договорили конкретне мере за унапређење изборног процеса како би њиховом применом имали фер и слободе изборе у Србији 2020. године, рекао је он.

То је циљ због којег смо овде и надамо се да ћемо га испунити, рекао је Билчик, који је посебно навео договор о променама у РЕМ.

Један од важних исхода дијалога је временски рок за испуњење обавеза, рекао је он и додао да, ако буде потребно, у сваком тренутку делегација Еврпског парламента ће доћи следеће године да види како се испуњавају договорене обавезе.

Билчик је рекао да је договорено и формирање краткорочне мисије Еврпског парламента која ће пратити изборе у Србији 2020. године.

Европски парламент ће наставити да подржава дијалог и испуњење мера које би требало да гарантују интегритет изборног система и право грађана да гласају на демократски начин, закључио је Билчик.

Он је најавио да ће следеће недеље у Бриселу и Стразбуру разговарати како институције Европске уније могу да помогну реализацију договореног.

Прочитајте ОВДЕ када би могли да буду одржани избори у Србији.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА