Најновије

ЕРДОГАН НУДИ БОГАТСТВО ЗА ХАПШЕЊЕ ДАХЛАНА: Палестинац са држављанством Србије на листи најтраженијих терориста у Турској

Tурска је ставила палестинског политичара Мухамеда Дахлана на своју "црвену листу" најтраженијих лица осумњичених за тероризам, нудећи награду од 10 милиона лира (1,75 милиона долара) за информацију која би водила његовом хапшењу, саопштило је министарство унутрашњих послова Труске.

Мухамед Дахлан (Фото: Јутјуб)

Како се каже у саопштењу министарства које преноси Ројтерс, налог за хапшење издат је на основу оптужби против Дахлана према којима је он играо уогу у покушају војног пуча у Турској и рушењу уставног поретка силом, као и више оптужби зобг шпијунаже.

Дахлан је такође био жестоки критичар турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.

Турска је оптужила свештеника Феулаха Гулена, који живи у САД, и његове присталице за спровођење неуспелог пуча 2016, када су побуњени војници у авионима, тенковима и хеликоптерима покушали да преузму власт. Том приликом убијено је око 250 људи.

Далан је живео у Уједињеним Арапским Емиратима откако је протеран са палестинских територија 2011, након сукоба са палестинским председником Махмудом Абасом.

Он је формално изабрани члан централног комитета Абасове партије Фатах и жестоки непријатељ исламистичке групе Хамас, која влада Појасом Газе и која има блиске везе са Турском, подсећа Ројтерс.

Дахлан је, заједно са својом супрогом, 2010. добио црногорско држављанство, а према подацима из Службеног гласника Републике Србије које су пренели медији, Влада Србије доделила му је српско држављанство у децембру 2013. године.

Београдски БИРН је јавио 2015. да Дахлан изнајмљује луксузну вилу коју је претходно користио бивши председник Србије Борис Тадић, у београдском насељу Дедиње. Обезбеђење у вили од тог тренута значајно је појачано, јавио је тај истраживачки портал.

ББЦ је недавно пренео да је захваљујући поседу српског и црногорског пасоша, Дахлан добио улогу посредника у успостављању добрих односа Србије и Црне Горе са Уједињеним Арапским Емиратима, где је близак зарадник престолонаследника Ал Нахјана.

Прочитајте ОВДЕ какву је ракетну пробу извела Северна Кореја.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА