Најновије

ЧАНАК ОПЛЕО ПО ЛИДЕРУ РАДИКАЛА: Шешељ на дневном нивоу показује шта значе нетолеранција и непоштовање мултиетничког друштва

Лига социјалдемократа Војводине (ЛСВ) није задовољна стањем у области поштовања права националних заједница и истиче чињеницу да су институције Србије усвојиле бројне законе и стратегије, али је имплементација тих докумената веома спора и неквалитетна.

Ненад Чанак (Фото: Јутјуб)

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић похвалила се „значајним успехом по питању сарадње са националним мањинама на промоцији мултиетничности и остваривању права“, подсећа ЛСВ у данашњем саопштењу.

Бројни су проблеми у области образовања, службене употребе језика и информисања. Бројни локални медији у Војводини, који су информисали на неком од језика националних заједница, нестали су у вихору приватизације, па данас у многим мултиетничким срединама нема нити секунда или речи на мађарском, словачком, румунском, русинском или неком од других језика. Лига социјалдемократа Војводине не сумња у добру вољу институција које се баве људским и мањиским правима, али чињенично стање је забрињавајуће. Никаква стратегија неће помоћи ако се не поштује Закон о забрани дискриминације.

“Сведоци смо веома честих увреда на верској и националној основи и то на телевизијама са националном фреквенцијом или дневним листовима са веома високом тиражима“, указује ЛСВ, и констатује:

“Људи се несметано прозивају због „погрешног“ имена или презимена. Надлежни органи ћуте! Слично је и са позицијом правоснажног осуђеника за ратне злочине Војислава Шешеља, који и поред јасних одредаба Закона о избору народних посланика и даље заузима место у Скупштини Србији“.

„Шешељ на дневном нивоу показује шта значе нетолеранција и непоштовање мултиетничког друштва“, наводи ЛСВ и оцењује да се држава мора са много више ентузијазма да се суочи с овим проблемима.

Прочитајте ОВДЕ какав је однос сила на Балкану.

Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА