Најновије

Да ли ће Велика Британија постати мала Британија? Пет разлога због којих би Џонсонова победа могла да уништи краљевство

Резултат британских општих избора могао би бити најтежи за будућност Велике Британије још од националистичке победе која је довела до сецесије Ирске 1918. године.

Борис Џонсон (Фото: Јутјуб)

Први пут у својој историји Северна Ирска је изабрала више ирских националиста него пробританских униониста. Истовремено је шкотска премијерка затражила нови референдум о независности након убедљиве победе њеног СНП. Као и на референдуму о Брегзиту, резултати у Енглеској и Велсу увелико се разликују од Шкотске и Северне Ирске.

Ово је пет разлога зашто би резултати ових избора могли да доведу до краја Велике Британије.

Демографија Северне Ирске

Први пут у историји, унионисти не поседују већину од 18 места у парламенту Северне Ирске: Демократска унионистичка партија (ДУП) освојила је осам, уместо пређашњих десет места; националистичке партије - Шин Фејн и Социјалдемократска и лабуристичка странка - освојиле су девет места; Странка савеза освојила је једно.

То је дубоко симболичан резултат за јурисдикцију која се за своје постојање ослања на унионистичку већину. Северна Ирска је пре две века исклесана из старе ирске провинције Улстер као дом двотрећинске већине унутар ње која је и даље подржавала унију са Британијом.

Али током деценија, католици - који подржавају отцепљење од Британије и уједињење са Ирском - непрестано су се повећавали, док је број протестанта, који подржавају останак у Уједињеном краљевству, опада. Иако је велика већина пензионера протестантске вере, већина деце и ученика су католици.

Мировним споразумом из Великог петка предвиђено је уједињење са Ирском републиком на југу у уједињену Ирску уколико се већина за то залаже.

Пораз ДУП-а

Вођа ДУП-а Арлин Фостер признала је да је њена странка остварила лош резултат управо због демографије.

- Радили смо веома напорно да бисмо добили гласове ... али демографија је била против нас - рекла је она за Би-Би-Си.

Пораз униониста у северном Белфасту тешко би могао бити симболичнији. Седиште је одувек било унионистичко, а до ових избора га је држао Најџел Додс. Он је међутим изгубио од кандидата "Шин Фејна", а унионисти су поражени и у јужном и западном Белфасту.

Јачање умерених партија

Док је ДУП претрпео највећи губитак, ни главни ривал "Шин Фејн" није остварио велики успех, са смањеним бројем гласова у многим изборним јединицама. Уместо њих, најбоље су прошле умереније странке, чије се присталице углавном залажу за останак у ЕУ, попут Алијансе против Брегзита и умерено националистичка Социјалдемократска лабуристичка партија.

- Дошло је до Брегзит ефекта. Највишу добит су оствариле партије које се залажу за останак Велике Британије у ЕУ - рекао је Метју О'Тул, некадашњи портпарол из Даунинг стрита.

Како је рекао "то сигнализира како се Северна Ирска мења".

Шкотска тражи нови референдум

Шкотска национална партија је остварила велику победу, па је њена лидерка Никола Стерџон одмах најавила да ће тражити нови референдум о независности Шкотске.

Културне везе Северне Ирске су у много чему јаче према Шкотској, него Енглеској. Уколико се Шкотска буде отцепила, врло је вероватно да би то додатно ослабило унионисте у Северној Ирској и дало импулс борби за отцепљење Северне Ирске од Уједињеног краљевства.

- Унионисти ће гледати преко воде и размишљати да ће, ако Шкотска оде, нестати Унија. То гласање које долази у Шкотској многе ће унервозити - рекла је коментаторка унионистичке политике Сара Крајтон.

ДУП се окреће унутрашњим проблемима Северне Ирске

Џонсонова велика већина омогућава његовој странци да практично игнорише ДУП, чија подршка му је претходно била неопходна како би његов план за Брегзит био усвојен. У року од годину дана, ДУП је прешао пут од странке са моћи да прекине међународне преговоре претњом вета, до чекања у реду да моли премијера за услугу.

Очекује се да ће сада споразум о Брегзиту проћи своје прво гласање и да ће на време бити ратификован да Велика Британија напусти Европску унију 31. јануара 2020. У свом тренутном облику, споразум о Брегзиту подразумева да Северна Ирска треба да остане усклађена са ЕУ стандардима и да остане у царинској унији, да би се спречило стврање чврсте границе са републиком Ирском.

Како ДУП сада нема шта да се пита у вези са Брегзитом, можда почне да се мења и почне да се више бави унутрашњим проблемима Северне Ирске.

- Две главне странке које су овде на власти 10 година заиста нису имале добро вече. Мислим да је реч о Брегзиту, али такође мислим да су гласачи Северне Ирске фрустрирани статусом кво. Здравство Северне Ирске је у расулу и гласачи су показали своје фрустрације на гласачкој кутији - каже Крајтон.

Прочитајте ОВДЕ  још детаља о цепању Британије.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА