Најновије

АМЕРИЧКИ АДМИРАЛ ПРИТИСКА СРБИЈУ: Било би одлично да уђете у НАТО!

Адмирал Џејмс Фого оценио је да је сарадња између Србије и НАТО у успону, али и поручио да, према његовом мишљењу, апсолутно од Србије зависи колико развијену и дубоку сарадњу са НАТО-ом жели.

Адмирал Џејмс Фого (Фото: Јутјуб)

"На крају, било би одлично када би Србија желела да постане члан НАТО-а. Тренутно сте партнер и ваша земља је веома задовољна тиме. Нама и то одговара. Као партнери, имате избор са “а ла карте” менија са стварима које укључују обуке, прилике, вежбе, размене, студијске посете, 1.600 ствари које можете да радите са НАТО-ом", казао је командант Команде здружених снага НАТО-а у Напуљу, а приликом недавног боравка у Београду.

Навео је и многобројне примере сарадње, од падобранске вежбе са 63. падобранским батаљоном 2017, до тога да је изузетно задовољан због тога што има прилику да будућим генералима Војске Србије прича о НАТО-у, о његовој мисији у Ираку и о томе шта се ради у НАТО истраживачком центру у Напуљу.

Упитан да прокоментарише и даље низак степен поверења који КФОР има међу Србима на КиМ, адмирал је рекао да су се у НАТО увек трудили да одрже висок степен поверења свих народа на КиМ и у Србији, било да је реч о Албанцима или Србима на КиМ или било којим другим народима и дијаспори унутар КиМ, али и унутар граница Србије.

"Ми извршавамо Резолуцију 1244 Савета безбедности Уједињених нација, према којој је наш мандат да одржавамо сигурно и безбедно окружење како би омогућили слободу кретања широм КиМ. То значи на северу, југу, истоку и западу. Ми никога не фаворизујемо. Имамо јаке снаге, нас је ту 3.600. То је једна од тачки разговора који сам имао са Војском Србије - да ли има било каквих планова за повлачење? Мој одговор на то питање је да то зависи од услова. Тако да како односи и стабилност постају бољи, државне институције постану више демократске и више способне да се брину о себи, онда ће једног дана НАТО размотрити смањење свог присуства. Али што се тиче данашње ситуације, ми остајемо овде", казао је Фого.

Додао је да очекује да се на КиМ ускоро формира влада, поменуо изборе који предстоје Србији и нову гарнитуру у Европској комисији и Унији, те поручио да сад кад су Урсула Фон дер Лајен изабрана за председницу Европске комисије, а Шпанац Борељ ће бити високи представник за спољну политику, очекује да се настави дијалог Београда и Приштине, уз оцену да је тај дијалог веома важан.

"Ако успемо да одржимо дијалог тако што ћемо омогућити стабилно и безбедно окружење, онда ћемо то и чинити. Што више људи имају поверења са обе стране линије, више ће и причати. Тако да мислим да је то веома добро", казао је Фого.

Наводећи да је КФОР недавно обележио 20 година присуства на КиМ и односа с Војском Србије, поменуо је очувању сигурности и безбедног окружења више од 200 људи изгубило животе, али да се нада да ће у будућности све остати стабилно као што је сада.

У том је контексту пожелео институцијама на КиМ и Влади у Београду успех у поновном успостављању дијалога.

Упитан да коментарише ситуацију у БиХ где је уместо Годишњег националног плана представљен такозвани "Програм реформи" који не прејудицира чланство у НАТО, јер се РС томе противи, Фого је рекао Милорад Додик у томе био веома јасан, али је оценио да је и "програм реформи" известан напредак.

"Рекао бих да је то напредак и морате бити захвални на малим победама", казао је адмирал.

Он је напоменуо да су стабилност и безбедност, коју је, како тврди, НАТО донео, створили поверење код страних инвеститора.

"Људи желе да дођу и уложе своје ресурсе и новац у будућност ваше земље. Можете то видети овде у Србији. Стопа незапослености се смањила, сада је испод 10 одсто. Ваш годишњи раст је око 4,5 одсто, те бројеве нисте дуго видели, ситуација и економски показатељи изгледају добро. Било би добро да останете на тој путањи, да се крећете ка евро-атлантским институцијама", навео је Фого.

Не можете, додао је, имати јаку економију без поверења, стабилности и безбедности, а то не долази само од јаких војних снага, већ и од јаких, способних, кредибилних и етичких полицијских снага и министра унутрашњих послова који ће чувати границе од кријумчара и насилних екстремистичких организација.

"Тако да оно што НАТО жели да овде допринесе је од користи за грађане ових земаља. Они су наша држава партнер и ми желимо да им помогнемо, и мислим да је Република Српска можда то увидела и идемо у правом смеру. Што пре то боље, што брже ово урадимо, то ће бити боље за народ у Босни и Херцеговини", казао је адмирал.

Додао је да је уверен да је Северна Македонија заслужила да постане чланица НАТО, оценивши да су њихове снаге веома професионалне, те наводећи да је видео народ и војнике Северне Македоније у акцијама широм региона на Балкану и у његовом седишту, "и што пре се придруже, то боље".

О оценама да је "НАТО клинички мртав" каже да, уз дужно поштовање председнику Макрону, с таквом оценом не може да се сложи, наводећи да ће војни савез ускоро имати 30 чланица, те да је реч о земљама које имају различите приоритете, понекад и различите тактичке и стратешке бриге, али да је важно да "све то обликујемо у оно што генерални секретар назива приступ од 360 степени".

"Можда сте фокусирани на претњу Русије, можда на претњу насилних екстремиста, или на неку другу претњу у свемиру или сајбер простору. Али важно је да сви радимо заједно под окриљем колективне безбедности и да се одазовемо уколико будемо позвани према члану 5. Северноатлантског уговора о колективној одбрани", оценио је Фого.

Напомиње и да је дошло до огромног повећања буџета НАТО-а у последњих 4-5 година, за више од 40 милијарди евра, те додаје да ће то бити и више до 2024. године, када се достигне дефинисан ниво од два одсто.

"То је добро за колективну одбрану, јер додељује средства свим чланицама НАТО-а како бисмо могли да радимо заједно", поручио је и додао да је "лепота НАТО савеза то што је он 70 година млад, не 70 година стар, а бићемо ту и наредних 70 година".

Прочитајте ОВДЕ шта повезује убиство Зорана Ђинђића, Александра Обреновића и Александра Карађорђевића.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА