Најновије

ПОНОС СРПСКОГ РАТНОГ ВАЗДУХОПЛОВСТВА! Војска Србије модернизује борбени авион "орао"

Један од главних пројеката Војске Србије (ВС) у наредној години биће модернизација авиона орао, надзвучне летелице која је комплетно развијена и произведена код нас.

Орао (Фото: Јутјуб)

Ретки су примери у свету да једна мала земља направи авион који лети брже од звука. То је урадила Југославија у сарадњи са Румунијом средином седамдесетих година. Модел носи назив Ј-22 орао, а овај авион у Војсци Србије још лети и летеће бар још две деценије, пошто је његова модернизација означена као приоритет.

Главни сегменти

Миодраг Марковић из фирме "Телеоптик жироскопи" и пуковници и пилоти Војске Србије Дејан Васиљевић и Зоран Продановић предводе цивилно-војни тим за модернизацију орла.

- Главни сегменти модернизације су осавремењење нападно-навигацијског система и оптичко-електронских уређаја и опремање орла паметним наоружањем. Под тим подразумевамо да ћемо моћи да остваримо исти ефекат на циљ са дупло мање авиона. Ако су нам за уништење неког циља досад била потребна три авиона, сада ћемо то моћи са само једним ваздухопловом - објашњава пуковник Дејан Васиљевић, командант 98. ваздухопловне бригаде ВС.

Орао ће бити наоружан такозваним паметним пројектилима, чија је прецизност у рангу сличних борбених система у свету.

- Основни носилац је вођена ракета ВРВЗ-200, која ће омогућити орлу дејства са висине од 7.000 метара, на даљину од 40 километара, подједнако у дневним и ноћним условима - истиче пуковник Зоран Продановић, заменик команданта 98. ваздухопловне бригаде.

Избегава ПВО

Орао је посебно важан због тога што има перформансе које немају ни много моћнији мигови и Ф-16 - може да лети на малим висинама, мањим чак и од 50 метара, што га чини неухватљивим за радаре и ПВО дејство са земље и ракетне нападе с неба. На орао ће бити постављено укупно 11 нових система са циљем да се поједностави рад пилота.

Американци развили и тестирали пројектил за уништавање покретних циљева на небу и води. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА