Најновије

АМЕРИ СПРЕМАЈУ ТРИК ЗА ПУТИНА: Немачки Билд о последњем покушају блокаде Северног тока 2! (ВИДЕО)

САД још увек могу да зауставе изградњу “Путиновог гасовода”, пише Билд. Конкретно, Вашингтон припрема “санкцијски трик” против Северног тока 2 и очекује да ће га објавити пре Нове године, појашњава немачки таблоид.

Северни ток (Фото: Јутјуб)

Билд пише „како из својих извора у америчком Сенату сазнаје да противници Северног тока 2 у Сједињеним Државама раде на “заобилазним путевима” како би успјели наметнути санкције европским конпанијама које учествују у изградњи руског гасовода.

„Трик је да би санкције против партнера руског Газпрома у Европи требале да буду део закона о војном буџету Сједињених Држава за следећу годину“, пише Билд, али то није ништа ново и већ смо о томе писали.

Немачки таблоид, наводно, сазнаје како би се мере требале да буду усвојене пре Нове године, што су, наводно, за немачки таблоид „гарантовали извори у америчком Сенату“.

Иако је “пут” којим су кренули противници Северног тока 2 у Сједињеним Државама неуобичајен, то је ипак лако објаснити, напомиње таблоид.

„Изградња гасовода би требала да буде завршене за отприлике три месеца. Будући да су санкције усмерене против европских конпанија које учествују у пројекту, амерички конгресмени немају времена за израду пуноправног предлога закона“, објашњава Билд.

“Ако нико други не гради, више нико не може бити ни кажњен”, рекао је анонимни извор у америчком Сенату за Билд.

Информације о надолазећем „изненађењу Русима“ је потврдио челник Одбора за спољну политику америчког Сената Џим Ричард, наглашава Билд.

Амерички сенатор је запретио да ће санкције “скупо коштати” Москву и Газпромове партнере у Европи, али је ипак додао како се о свему још морају сложити Сенат и Представнички дом америчког Конгреса.

У међувремену се и Данска мора изјаснити на анонимну жалбу због издавања дозволе за полагање гасовода у својим водама.

Суд у Копенхагену је потврдио да је притужба примљена у роковима постављеним за жалбу, до 27. децембра, али није открио ко је поднео. Раније је службени Кијев најавио намеру да тужи Копенхаген због одлуке о Северном току 2.

Водећи аналитичар руског Националног фонда за енергетску сигурност Игор Јушков је у интервјуу за радио Спутник сугерисао која би земља, осим Украјине, могла да спречи пројекат, и какве су шансе за успех овог покушаја.

“Да поднесе пријаву, то би могла Пољска, која је прије тога покушала оспорити све одлуке земаља које су издале дозволе за изградњу Северног тока 2 у њиховим водама. Финска, Немачка и Шведска су већ разматрале тужбе, али нигде нису уважене. Мислим да, аналогно ранијим одлукама, жалби неће бити удовољено, јер за то нема разлога. У Данској је одржано неколико јавних расправа и додатних испитивања, спроведено је много више истраживачког рада и презентовано је више студија Газпрома него у другим земљама. Али у стварности Пољска није толико против гасовода, колико је то инструмент притиска Сједињених Држава, које тај пројект покушавају да зауставе рукама трећих страна”, рекао је Јушков.

Истовремено, стручњак је мишљења да приговор на градњу вероватно неће утицати на његово довршење.

“Судећи по чињеници да су бродови за полагање цеви већ стигли на градилиште, мислим да чак неће доћи до кашњења, а до Нове године би полагање цеви требало да буде завршено. МаринеТрафик, који прати локацију полагања цеви, означава да су се сада оба брода компаније „Allseas“, који си изградили претходне деонице, смештени на североистоку данског водног подручја, одакле почињу постављати цеви даље према Немачкој”, закључио је Игор Јушков.

Газпром је планирао да заврши изградњу Северног тока 2 до краја ове године. Крајем октобра Данска је посљедња издала дозволу за полагање гасовода у свом водном подручју.

Према челнику Газпрома Алексеју Милеру, полагање последњег дела може трајати пет тедана, али да би плиновод био довршен према плану, „Nord Stream 2 AG“ ће морати испунити краћи рок, чак и ако градња започне 30. новембра.

Дакле руски маневри су осујетили покушаје блокаде изградње Северног тока 2, што значи да су осујећени и амерички планови да САД освоје европско енергетско тржиште, што је заправо кључ саге о овом и другим гасоводима.

Што се тиче хитног новогодишњег закона о санкцијама, којег би оба дома америчког Конгреса требала да усвоје најкасније до 31. просинца, ако узмемо у обзир чињеницу да се ради тек о приједлогу и да није спреман ни нацрт закона за упућивање у расправу, познајући процедуре Конгреса се чини да је технички неизводиво његово усвајање, само како би Владимиру Путину послао „честитку за Нову годину“, како се нада Билд.

Украјинци довели ПВО системе Бук па запретили! Више о томе ОВДЕ.

Извор: logicno. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА