Најновије

СТОЈАДИНОВИЋ: Вучићева декларација још једна бесмислица

Декларација о политичкој независности и војној неутралности Србије коју је најавио Александар Вучић, шеф државе и председник владајуће Српске напредне странке, обичан је акт за унутрашњеполитичку употребу, сматра новинар Љубодраг Стојадиновић.

Љубодраг Стојадиновић (Фото: Јутјуб)

Стојадиновић каже да декларација: "Представља покушај да се на нивоу странке којој Вучић припада створи још једна представа о његовој апсолутној моћи, о човеку који својим знањем, својом вољом, својом снагом одређује позицију државе. Он напросто није у стању да то уради. Позиција ове државе не зависи од њега. Она је одређена многим другим елементима који утичу на судбину Србије, као државе која се налази у једном окружењу коме иначе не припада ни по свом опредељењу ни по тенденцијама“.

Александар Вучић најавио је доношење докумената под називом "Декларација о политичкој независности и војној неутралности Србије" али ту иницијативу није прецизно објаснио. Шеф државе и њен идејни творац током посете једном произвођачу вина у Војводини констатовао је да би било лепо да се декларација усвоји на Сретење, 15. фебруара када Србија слави Дан државности.

"У том смислу Вучић у ствари ради само оно што увек ради, а то је једна врста политичке обмане, један потпуно безначајни акт који ће бити донет или можда чак и неће бити донет. И он никаквог значаја нема ни за садашњу позицију Србије ни за позицију Србије у будућности. Судбину Србије ће одредити, као и увек, неки други. Његово пристајање на било шта што очекује Србију кроз институцију председника државе не зависи од њега", оценио је Стојадиновић.

Неутралност Србије у међународним и војним односима званична је од 2007. године када је прокламована Резолуцијом Народне скупштине о заштити суверенитета, територијалног интегритета и уставног поретка Републике Србије, такозваном Декларацијом о Косову, у којој се каже да се проглашава војна неутралност Србије.

Декларацијом се држава одредила да не жели да постане чланица Северноатлантске алијансе због, како је у њој записано, "укупне улоге НАТО пакта која почиње противправним бомбардовањем Србије 1999. године". Како је наведено, то остаје до евентуалног расписивања референдума на ком би се донела коначна одлука о том питању.

"Политичка независност или војна неутралност није декларативна ствар. Она постоји или не постоји. Дакле, није ствар у дефиницији него у ономе шта заиста јесте. Вучић покушава да оно што је већ једном донето, по мом личном суду као ствар која је врло непоуздана јер ми нисмо ни политички ни војно неутрални, он жели да то поново почне од њега. То је та идеја која га држи. Иначе мислим да је таква идеја у односу снага у свету, око нас, и на основу ситуације у држави апсолутно бесмислена", каже Стојадиновић.

Званична позиција Србије су евроинтеграције и Европска унија. Према истраживању Министарства за европске интеграције из јула 2019. године, подршка чланству у Европској унији је натполовична иако је драстично опала у односу на претходну деценију, 53 одсто, док се томе противи четвртина становништва. Истраживање јавног мњења Института за европске послове из прошлог марта показало је да је против чланства Србије у НАТО савезу 79 одсто грађана, да га подржава 10 одсто, док 11 одсто нема став по том питању.

"Чланство у Европској унији значи дисперзију суверенитета према заједници где се иде. Та врста тенденције подразумева одрицање од дела суверенитета. То су иначе урадиле земље које су много моћније од нас. Због тога је ова идеја, као и многе друге, једна велика политичка лаж, један спин, заблуда или илузија о моћи. Мислим пре свега да држава Србија оваква каква је, са режимом који је у овом тренутку на власти, не може да уђе у Европску унију. Нити такав режим има легитимитет да уведе Србију било где изван неке врсте хаоса у који је већ Србија уведена", закључио је Љубодраг Стојадиновић.

Аналитичари нову иницијативу оцењују као сигнал Западу да Србија има алтернативу у односу на чланство у Европској унији. Потврду оправданости изградње чвршћих веза Србије са Русијом и Кином председник Србије Александар Вучић нашао је недавно, након одлуке Европске уније да не одобри приступне преговоре Северној Македонији и Албанији, описавши је констатацијом да Србија мора сама о себи да брине и да би западнобалканске земље требало више да се окрену регионалној сарадњи.

Крајем октобра 2019. Србија је последњи пут показала како може и на Исток када је у Москви склопила Споразум о слободној трговини са Евроазијском економском унијом али и заједничком српско-руском војном вежбом на којој је, по први пут ван граница Русије, учествовао ракетни систем С-400.

Како је британски MI6 створио портал за лансирање лажи против Русије, прочитајте ОВДЕ!

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА