Најновије

СТОТИНЕ БИВШИХ ЏИХАДИСТА БИЋЕ ОСЛОБОЂЕНО ШИРОМ ЕВРОПЕ: Терористички напад у Лондону показује колико је то опасно!

После терористичког напада у Лондону, у коме су насмрт избодене две особе, питање како поступати с бившим терористима поново се нашло у жижи интересовања, нарочито имајући у виду чињеницу да би у наредних неколико година стотине осуђеника широм Европе требало да буде ослобођено.

Џихадисти (Фото: Јутјуб)

У првом плану још једном се нашло и вечито питање полицијских и обавештајних служби: ко би могао поново да нападне и да ли је могуће ефикасно надзирати такве особе? Колико су делотворни програми за дерадикализацију и рехабилитацију?

Усман Кан је био на слободи годину дана, након што је одслужио део казне због умешаности у планирање терористичког напада 2010. године. У петак је 28-годишњи мушкарац насмрт избо двоје људи на Лондонском мосту, пре него што га је упуцала полиција. Иако је носио наногвицу, могао је да допутује у Лондон из свог дома у Мидлендсу.

Канов адвокат Ваџахат Шариф тврди да није било наговештаја да ће поново починити кривично дело. Када је оптужен 2010. био је дете. Шариф је био “запањен” што је његов бивши клијент извршио напад у петак, јер је наводно последњих година приметио да се удаљава од радикализма.

У писму, у које је Си-ен-ен имао увид, Кан је у затвору 2012. затражио да похађа курс дерадикализације.

Кан и још осам оптужених осуђени су на дуге казне затвора почетком 2012, након што су признали кривицу за планирање терористичких напада и друге преступе везане за тероризам. Кан је учествовао у амбициозној завери ћелија у Стоуку на Тренту, у Кардифу и Лондону, које су се састајале у парковима у Велсу.

Неки од тих људи планирали су напад на лондонску Берзу, али Канова главна преокупација у то време био је Кашмир, одакле је потекао. Заједно с ћелијом у Стоку планирао је обучавање за џихад почетком 2011, са акцентом на “прикупљању средстава за оснивање и регрутовање снага за камп за војну обуку терориста, под маском медресе, на имању у власништву породице Усмана Кана”.

Судија у том случају изјавио је да су Кан и други мушкарац “планирали терористичке нападе у Кашмиру”.

За сада није јасно да ли су најновији догађаји у делу Кашмира под контролом Индије поново радикализовали Кана. Централна власт у Њу Делхију ове године увела је безбедносне мере у том региону, у коме преовладавају муслимани, одсекавши га од спољног света, да би му потом одузела већи део аутономије.

У вези с тим поставља се још једно питање: какав догађај или инцидент може довести до радикализације бившег затвореника? И кога власти треба да надзиру? Да ли такве особе смеју бити раније ослобођене?

Напад Усмана Кана постао је главна тема изборне кампање у Великој Британији, при чему две главне партије оптужују једна другу за благу казну. Кан је осуђен на “казну затвора” од 16 година, уз могућност условног ослобађања најраније после осам година. Приликом изрицања пресуде ћелији из Стоука судија је упозорио да ће они “чак и после дуже затворске казне представљати значајну опасност, од које јавност неће бити адекватног заштићена”.

Упркос томе, Кан је условно ослобођен, без саслушања пред комисијом за условно ослобађање. Британско министарство правосуђа сада је наложило “хитну анализу” услова за ослобађање сваког осуђеног ослобођеног терористе у Великој Британији.

Петорица Канових саучесника у завери 2010. ослобођени су. Један од њих је Мохибур Рахман , који је раније пуштен, након што се пријавио за програм дерадикализације, али је поново завршио у затвору у августу 2017. због планирања “масовног убилачког напада” на полицију или војни циљ са још двојицом људи. Рахман је осуђен на казну затвора од најмање 20 година.

У многим случајевима у Европи радикализацији доприноси боравак у пренатрпаним затворима с недовољно финансијских средстава. Најмање један од нападача на редакцију листа “Шарли ебдо” у Француској радикализован је у затвору. Извештај британске владе 2016. упозорио је на то да је исламски екстремизам “све већи проблем у затворима, те да је потребна свеобухватна и координирана стратегија за његово праћење и субијање”.

Трамп жели џихадисте у њиховим матичним државама

Амерички председник Доналд Трамп позвао је неколико пута Европу да преузме милитанте Исламске државе из затвора у Сирји, након што су САД то већ урадиле после турске офанзиве на североистоку Сирије.

- Европа треба да их прими назад, након бројних захтева. Требало би то сада да учине. Они никада неће доћи у САД, нити ће им то бити дозвољено - нагласио је Трамп и поновио да ће Амрика бити приморана да их врати из земаља из којих су дошли.

Путин потписао закон о додатном регулисању деловања страних медијских агената! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА