Најновије

"Вишеградска група очекује да нова ЕК убрза процес проширања ЕУ!"

Мађарски министар унутрашњих послова Петер Сијарто изјавио је да Вишеградска група (В4) очекује да ће нова Европска комисија убрзати проширење Европске уније.

Виктор Орбан (Фото: Влада Мађарске)

Након сусрета са колегама из В4 у Прагу, он рекао да је један од највећих промашаја претходне Европске комисије на челу са Жан-Клодом Јункером то што је довела процес проширења до готово потпуног застоја, пренео је МТИ.

"Због тога очекујемо да нова Европска комисија отвори нову еру у проширењу ЕУ са посебним освртом на интеграцију Западног Балкана", навео је Сијарто.

Он је истакао да ће политика проширења, на чијем челу је мађарски комесар Оливер Вархељи, бити у добрим рукама.

"В4 се сложила да подржи напоре мађарског комесара за проширење да убрза интеграцију", навео је Сијарто и додао да је политика ЕУ блокирања проширења током протеклих година у потпуности против интереса европског блока.

Најбржа могућа интеграција западног Балкана је у политичком, безбедносном, економском и стратешком интересу Европске уније и Мађарске јер помажу европском блоку да се ефикасно одупре притиску миграната, рекао је он.

На питање МТИ да ли се на састанку разговарало о новим предлозима немачког министра унутрашњих послова Хорста Зехофера о прихватању избеглица, Сијарто је истакао да та тема није покренута појединачно.

"Али позиција В4 је јасна", рекао је Сијарто.

"Ми нисмо вољни да примимо било какве илегалне мигранте у централну Европу", додао је он.

Према Сијартовим речима, успех и сигурност централне Европе постоји захваљујућ чврстој антимиграцијској политици и то ће тако остати.

Сијарто је критиковао Финску која до краја децембра председава ЕУ јер током свог мандата није погурала проширење Европске уније.

Он је након састанка са колегама из Чешке, Пољске и Словачке на састанку земаља Вишеградске групе, рекао да је један од "значајнијих пропуста" одлазеће Европске комисије то што ЕУ у октобру није одобрила започињање приступних преговора о чланству са Северном Македонијом и Албанијом, пренео је АП.

Финска је као председавајућа ЕУ, рекао је Сијарту, направила огроман пропуст у том погледу и да се нада да ће нова Европска комисија погурати проширење.

Како се наводи, земље Вишеградске групе подржавају проширење ЕУ.

Немачка министарка упозорила на руски и кинески утицај на Балкану! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА