Најновије

АФЕРА “ХИЛАНДАРСКА”:  Дивац од почетка планирао превару од 350.000 евра?

Владе Дивац је од самог почетка имао намеру да нас превари. Нажалост, наивно му верујући, то смо схватили тек 14 година након што је доспео дуг који има према нама.

Владе Дивац (Фото: Јутјуб)

Овако говори Ратомир Стипсић, директор фирме "Ментор", заступник продаваца, којој је чувени кошаркаш практично украо 350.000 евра, градећи заједно са кумом Зораном Милашиновићем (погледајте хронологију свега што се догађало) луксузну зграду на локацији Хиландарска 10 - Светогорска 7, у центру Београда. Дивца су на крају морали да туже и Виши суд је пресудио да кошаркаш мора да исплати 350.000 евра, плус још око 400.000 евра на име камате од 2005. до 2019. године.

Неискрене намере

Анализа битних догађаја у поступку реализације посла указује да је Дивац са својим тимом од првог дана имао неискрене намере, као и да је нештедимице користио то што је позната личност. У томе је, по свему судећи, имао и подршку органа управе и судских органа, односно неког ко је тих година био јак у правосуђу. Срећом, констатује Стипсић, сада се у поступку отварања поглавља 23 много више полаже на владавину права и то је и довело до пресуде против Дивца.

 

- Када се погледа хронологија догађаја, јасно је да је Дивац од почетка водио смишљану акцију умањења првобитно уговорене купопродајне цене. За то је искористио чињеницу да је у тренутку потписивања предуговора недостајала клаузула правоснажности на решење за изградњу објекта пословне намене. Обезбеђење клаузуле била је чиста формалности с обзиром на то да су били испуњени сви услови за њено издавање, и то за највише 15 дана. Због чега она није издата остала је енигма и до данас, али свакако није искључено да је управо то био део Дивчеве стратегије са намером да се умањи уговорена цена - прича Стипсић и наставља:

- Наша фирма, као заступник продаваца, већ неколико месеци касније обезбедила је документа за стављање у промет грађевинског земљишта, па је клаузула правоснажности постала непотребна с обзиром на то да купац није ни имао намеру да гради пословни објекат из дозволе.

И поред тога, нама стиже последња понуда за наставак посла, практично уцена, којом су Дивац, односно његова "Флукс група", чији је био стоодстотни власник, захтевали умањење купопродајне цене за чак 500.000 евра, што је чак 20 одсто укупне цене. То смо морали да прихватимо јер су продавци на име залоге за уплаћену капару гарантовали својим јединим непокретностима, у којима су становали, и без којих би остали ако би се уговор раскинуо.

"Ментор холдинг" омогућава упис купца локације на тој локацији са 100% права, обезбеђује правоснажну дозволу за грађење стамбено-пословне намене, а Дивац потом исплаћује већи део цене, али остаје дужан 350.000 евра. За неплаћени део кошаркаш је склопио са продавцем уговор, у ком је наведено да под моралном и материјалном одговорношћу гарантује исплату остатка новца, уз пренос на продавца удела од најпре 87, па коначно 16% у својој фирми "Флукс група" доо. Од тог тренутка Дивац креће у читаву серију манипулација, мењајући без знања оних којима дугује власништво над својом фирмом и њен правни статус.

Вешто плели мрежу

Како објашњава Стипсић, Дивац свом куму Милашиновићу прво преноси 50 одсто власништва у "Флукс групи", а потом и преосталих 50 одсто, заједно са 16% заложених удела, без знања и сагласности оних којима су ти удели заложени.

- Милашиновић затим "Флукс групу" припаја свом предузећу "Машинац" из Краљева, уз брисање у АПР фирме "Флукс групе" доо, заједно са украденим уделом од 16 одсто оних којима Дивац дугује новац. И ту није крај, "Машинац" се даље спаја са још једном Милашиновићевом фирмом "Јарчујак-промет" из Краљева, коју овај нешто касније уводи у стечај - прича наш саговорник, уз питање како је тако нешто уопште дозвољено кад је прекршен читав низ прописа и уговора које је управо Дивац потписао.

На питања послата мејлом Владе Дивац није одговорио.

Како је могуће да судија не зна закон

Како каже Стипсић, на то да је Дивац имао јаке помагаче унутар система указује и неколико чудних одлука разних органа.

- Рецимо, Виши суд у Београду је донео у првом поступку одбијајућу пресуду са образложењем да је нас захтев застарео јер је наводно од датума склапања предуговора прошло више од 10 година, иако рок плаћања по закону тече од доспелости потраживања. Па како да верујемо да судија Вишег суда може да направи толики пропуст, а да након тога аванзује и пређе у Апелациони суд - констатује наш саговорник и додаје:

- У поступку пред Привредним судом у Београду за раскид уговора о преносу 50% Дивчевих удела у "Флукс групи", заједно са раније уложених 16% у нашу корист, суд доноси одбијајућу пресуду да је Дивац само прекршио потписани уговор о залози, а не и закон.

Ипак, наглашава Стипсић, коначан расплет и пресуда у поновљеном поступку пред Вишим судом у Београду, којом је признато право на наплату дуга од Дивца, показатељ је да правна држава функционише, за разлику од неких ранијих периода.

Распродао станове

Док продавци који су продали локацију Дивцу готово 15 година покушавају да дођу до својих пара, на локацији Хиландарске 10 и Светогорске 7 никла је велелепна стамбена зграда. Већину станова су покуповали кошаркаши, међу којима и некадашњи Дивчеви саиграчи.

Хронологија афере "Хиландарска"

* плац у Хиландарској од 880 квадрата Дивац и кум Милашиновић купили су за 2,65 милиона евра

* исплатили део новца, остали дужни 350.000 евра

* Дивац за дуг гарантовао уделом од 16% у фирми "Флукс група" доо

* фирму пребацио на кума, без знања оних којима дугује

* кум спојио "Флукс групу" са другим својим предузећем и избрисао је из АПР

* ту другу фирму даље спојио с трећом, коју је увео у стечај

* дуг није исплаћен, повериоци нису могли да наплате 350.000 евра од "Флукс групе", која више не постоји

* покренут судски процес,

*пресуђено да Дивац мора да плати 350.000 евра дуга плус камате од јуна 2005. до данас (још око 400.000 евра)

Прочитајте ОВДЕ   све о новом скандалу директора “Наменске”.

Извор: Српски телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА