Најновије

KИНЕЗИ У СРБИЈИ СУ ПРЕТЊА ЗА НАТО! Ово је поручио први човек западне алијансе Јенс Столтенберг! Они су много опаснији од Руса!

Кинези и њихова велика финансијска улагања у Србији представљају претњу за НАТО пакт! Пекинг је по интересе Запада много опаснији од Руса!

Столтенберг и Вучић (Фото: Јутјуб)

Ово тврди Јенс Столтенберг, генерални секретар НАТО, који истиче да се Кинези ближе западном војном савезу у сваком смислу, због чега та алијанса мора да узме у обзир 'све последице по безбедност'. Стручњаци, саговорници нашег листа, оцењују да Кина највише улаже у Србију на простору Западног Балкана и Европе, те да НАТО пакту очигледно смета све боља и чвршћа сарадња Пекинга и Београда.

Столтенберг у изјави за немачку агенцију ДПА каже да НАТО посебно обраћа пажњу на све већи утицај Кине у свету, која је чак можда и опаснија од Русије.

- Кина и Русија су сасвим различити случајеви. Не ради се о томе да ће НАТО да крене у Јужно кинеско море, већ о томе да нам се Кина ближи у сваком смислу. Улажу много у европску инфраструктуру, посебно на Западном Балкану. Присутни су и у Африци, видимо их и на Арктику, али и у сајбер простору. Зато морамо узети у обзир све последице по безбедност - наглашава Столтенберг.
Србија купује кинеске дронове и прави ракете

Како смо раније писали, Србија планира да од Кине купи моћне борбене дронове 'винг лунг'. План је да Пекинг испоручи нашој држави шест ових летелица, које спадају у сам врх модерног наоружања, а већ су се одлично показали на ратиштима у Либији, Ираку, Авганистану... Такође, разматра се могућност да Србија у сарадњи са кинеским партнерима производи и ракете домета до 300 километара.

Према његовим речима, кад је реч о Русији, спреман је на састанак са руским председником Владимиром Путином.

- На састанку бисмо разговарали о препрекама у односима савеза и Москве. Уколико је контекст прави, спреман сам да се састанем са Путином. Русија је наш највећи сусед, биће ту и морамо да тежимо бољим односима са Русијом. Чак и без побољшаних односа са Русијом, морамо да се носимо са тешким односима са том земљом - подвлачи Столтенберг.

- Савршено добро разумемо библијску поруку која каже 'не чини другоме што не желиш да чине теби'. Србија мора да зна да је граница између Републике Србије и државе Босне и Херцеговине на реци Дрини, а ускоро ће то бити и граница између НАТО и Србије, ако се Србија не дозове памети и сама не уђе у НАТО - поручује Комшић.

Коментаришући ове наводе, политиколог Александар Павић каже да НАТО пакт очигледно и даље гаји претензије на глобалну хегемонију.

- Они желе улогу светског арбитра који ће да пресуђује које су инвестиције пожељне, наравно западне, а које непожељне или 'опасне', а то су све инвестиције које не могу да контролишу, односно руске и кинеске. Очигледно је да је НАТО главна препрека за успостављање стабилног система глобалне трговине и међународних односа заснованих на равноправности и међусобном уважавању. Последично, НАТО пакту у Србији смета све што не може да контролише и све што јача српски државни суверенитет и независност - упозорава Павић.

Марија Ђорић, стручњак за безбедност и борбу против тероризма, оцењује да је овде реч о такмичењу великих сила у региону.

- Велике силе се међусобно такмиче не само у војном већ и у економском смислу речи. Посебан изазов за НАТО пакт, осим Русије, јесте и Кина, и то управо због великих инфраструктурних улагања у регион Западног Балкана - закључује Ђорићева.

Прочитајте ОВДЕ   шта то Трамп није успео да убије.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА