Најновије

БОЦАН ХАРЧЕНКО: Ово су последице НАТО агресије на вашу земљу! Русија подржава свако решење о Косову које прихвати Србија!

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан Харченко, у интервјуу говорио је о поводима, узроцима и последицама агресије НАТО на Србију крајем минулог века, дуплим стандардима и косовском проблему.

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан Харченко (Фото: Јутјуб)

Као добар познавалац Балкана и учесник мировних преговора, упознати сте са процесом који је пратио распад бивше Југославије. У којој мери је уплитање са стране и примена дуплих стандарда на народе у бившој СФРЈ допринело да се деси крвави грађански рат?

Дупли стандарди су, заиста, без гриже савести коришћени од стране западњака свуда, а и даље се користе. Током распада Југославије Запад је намерно одустао од избалансираног приступа странама, како у оценама њихових потеза, тако и у преговарачком процесу. Посебно, покушали су да представе дешавања на простору бивше СФРЈ као агресију српске стране, док је у ствари југословенска криза, као што сте тачно рекли, била управо грађански рат у бившој заједничкој држави.

Више од 500 хиљада Срба је протерано из Хрватске, око 250 хиљада са Косова и Метохије, такође са територије Федерације БиХ. Учињени су страшни злочини над српским народом, а имовина отета и уништена. И, поред тога, Срби су окривљени за сва дешавања и рат у бившој заједничкој држави. Да ли креатори и изазивачи ратних сукоба унапред испланирају, ко ће бити позитивна, а ко негативна страна у пројектованим сукобима?

Скоро у свим сукобима за кривца је од почетка проглашена српска страна, након чега се тражио изговор који би оправдао мешање НАТО-а. Такви поводи су биле експлозије на пијаци Маркале у Сарајеву, затим исценирање у Рачку. За међународна присуства, такође, није била својствена непристрасност. Тенденција је уочљива и данас – на пример, у БиХ, где су за све увек а приори криви Република Српска и Милорад Додик.

НАТО је извршио агресију на СР Југославију, односно Србију, уништавајући фабрике, инфраструктуру и убијајући народ ради отимања територије Републике Србије. Зар то није у супротности са међународним правом и свим повељама УН?

Управо у том периоду у Вашингтону, који је себе именовао за победника у „хладном рату”, појавило се уверење у сопствену непорециву непогрешивост. У случају Југославије је свесно изабрана тврда линија сређивања кризне ситуације силом, у циљу да се дефинитивно сруши земља, а затим да се утврди њихово војно присуство у том делу Европе. Када није успело да се тај сценарио спроведе преко СБ УН, где су му се одлучно супротставиле Русија и Кина, као и Аргентина и Бразил (тада несталне чланице Савета), САД су ангажовале НАТО па су отпочеле једнострану агресију против суверене земље, што је било у супротности са Повељом УН, документима ОЕБС-а и уопште свим принципима међународног права. Било је немогуће схватити да бомбардовање цивилног становништва и цивилне инфраструктуре, варварско изругивање над сувереном државом јесте стварност краја 20. века.

Постоје разне спекулације зашто је дошло до повлачења руских мировњака са простора Косова и Метохије…

Да се одмах оградимо: Русија 2003. године и данашња Русија се потпуно разликују по политичким и економским могућностима, по положају на светској арени. Тада нам није било нимало лако у финансијском погледу да издржавамо присуство ван руских граница.

Да подсетим да уз све унутрашње проблеме непосредно за време југословенског конфликта руски контингент у саставу УНПРОФОР-а се налазио на кључним подручјима у БиХ, укључујући Сарајево. Одиграо је велику улогу у Источној Славонији. Русија је такође дала значајан миротворан допринос и у најтежем пост-кризном периоду: на Косову у 1999-2002. години, у БиХ у оквиру миротворних снага од 1996. године.

Приштина одбија реализацију Бриселског споразума на терену. Увела је таксе на робу из централне Србије и свакодневно крши права српском народу. Може ли да се под таквим условима настави дијалог Београда и Приштине?

Тренутно за то, заиста, нема чак ни основних предуслова. Конфронтациони став Приштине – једнострани потези, који се косе са раније постигнутим договорима, и веома радикална реторика у склопу пост-изборног хаоса који се наставља не доприносе стварању повољних услова за поновно покретање дијалога између страна.

Како Русија види будућност јужне српске покрајине?

Сматрамо важним обнављање преговора Београда и Приштине у циљу постизања узајамно прихватљивог, компромисног решења. Само компромисно решење ће бити одрживо и гарантоваће стабилност и безбедност у региону. Подржаћемо свако решење које ће бити прихватљиво за Београд.

Власт отворила Србију за насељавање Албанаца и миграната, више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: jedinstvo.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА