Најновије

АМЕРИ, ЏАБА ВАМ САНКЦИЈЕ, ГАСОВОДА ЋЕ БИТИ! Руси надмудрили Вашингтон! Европа не може без Северног тока 2!

Кремљ очекује да ће изградња гасовода Северни ток 2 бити завршена у блиској будућности, изјавио је данас портпарол председника Русије Дмитриј Песков.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

- Нећу вам откривати детаље, али постоје несумњиви капацитети који нам дозвољавају да се надамо да ћемо моћи да завршимо тај посао у догледној будућности- рекао је Песков новинарима, преноси агенција Тас с.

Он није навео у ком временском периоду би гасовод могао да буде завршен, додајући кратко:

- Што пре, то боље.

САД су овог месеца увеле санкције за пројекат гасовода Северни ток 2 због чега је швајцарска компанија "Олсис" обуставила рад на постављању цеви по дну Балтичког мора. И Москва и Берлин су критиковали одлуку Вашингтона обећавши да ће завршити и пустити у рад гасовод, којим ће руски гас бити испоручиван Европи.

Руски министар за економски развој Максим Орешкин је тим поводом рекао данас да екстратериторијалне америчке санкције за Северни ток 2 само зближавају Русију и Европу.

- Сарадња између Русије и Европе расте, а притисак САД-а само даје још већи замајац даљем развоју тих односа. Као што можда примећујете, ове године имамо опсежније контакте са Европом, не само по питању привредне сарадње, која је била на високом нивоу и постаје још јача, већ и на политичком нивоу...- рекао је Орешкин у интервјуу за Рашу тудеј.

Он је додао да Русија и Европа данас имају тешњу комуникацију и да су много ближе у односу на то где су биле пре годину дана.

Говорећи о пројекту Северни ток 2, указао је на "велики проблем америчких екстратериторијалних санкција не само за нашу, него и за европску страну“.

Орешкин је подсетио да су Русија и Француска недавно одржале састанак међувладине комисије по питању санкција, наводећи у том контексту да је његов француски колега Бруно Ле Мер америчке санкције оценио као "неприхватљиве".

Према руском министру, један од разлога који је утицао на то да светски привредни раст ове године буде најслабији од 2009. године су "једностране акције које погађају глобалну трговину“.

Прочитајте ОВДЕ   нове детаље о паду руског Су-57.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА