Најновије

РУСКИ ЕКСПЕРТ: Турска војска неће поразити Хафтара у Либији

Слање турских снага у Либију натераће НАТО да се умеша, а против њих ће бити арапске државе, због унутрашњег конфликта, па ће унутрашњи конфликт прерасти у регионални, рекао је бивши начелник главне управе за међународну сарадњу Министарства одбране Русије генерал-пуковник Леонид Ивашов.

Калифа Хафтар (Фото: Јутјуб)

„Европљани, неке чланице НАТО-а, у рату у Либији подржавају Владу националног јединства против маршала Халифе Хафтара. Они су варили ту кашу под руководством Американаца. Они ће на неки начин учествовати, на пример у испорукама наоружања специјалцима“, рекао је Ивашов.

Према његовим речима, на Хафтаровој страни ће се наћи „солидне арапске државе“, почевши од Египта.

„И тада ће конфликт прерасти у регионални“, сматра експерт.

Он сумња да ће турске снаге пресудно утицати на решење конфликта. Они немају најсавременију технику и већ су показали на северу Сирије да немају неку жељу за ратовањем „на туђој територији за неке нејасне интересе“, сматра Ивашов.

Високи ризик

„Нема сумње да ће парламент прихватити његов захтев... Мислим да ће то бити аутоматски, његова партија има већину у парламенту, тако да не мислим да ће то изазвати већа питања“, рекао је Бужински.

Према његовим речима, Ердогану је потребно одобрење парламента за употребу војске, „како би реализовао своје обавезе пред“ Владом националног јединства коју председник Турске подржава. Експерт сумња да ће подршка Турске бити од користи.

„Не знам колико ће она бити ефикасна“, нагласио је Бужински.

Турска подржава Владу националног јединства Фајеза Сараџа у Либији и већ јој је послала војне залихе, упркос ембаргу на оружје Уједињених нација, наводи се у извештају стручњака УН прошлог месеца.

Крајем новембра Ердоган и председник Владе националног јединства Либије Фајез Сараџ, који контролише само део земље, потписали су меморандуме о сарадњи у војној области и међусобном разумевању о поморским зонама.

Међународно призната влада Либије званично ће затражити војну подршку од Турске уколико рат у престоници ескалира, изјавио је данас министар унутрашњих послова Владе са седиштем у Триполију.  Прочитајте ОВДЕ  још детаља.

Извор: rs. sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА