Најновије

ЗАКЉУЧЕН АНТИРУСКИ СПОРАЗУМ! Америчке ракете „Џавелин“ стижу у Украјину!

Украјина је закључила споразум са САД о испоруци другог контингента противтенковских ракетних система „Џавелин“, саопштио је заменик министра одбране Украјине Анатолиј Петренко.

Противтенковски ракетни систем "Џавелин" (Фото: marines.mil)

Према његовим речима, Министарство одбране Украјине 2019. године реализовало је два споразума са Вашингтоном, као и један споразум са НАТО-ом.

Заменик министра је истакао да украјинска војска у саставу наоружања има беспилотну летелицу оперативног радијуса, која се може користити у офанзивним операцијама, аутоматски систем управљања артиљеријом и радарску станицу за борбу против артиљеријских батерија.

САД су у марту 2018. године одобриле да се Украјини испоручи прва партија ракетних система „Џавелин“, која укључује 37 лансирних система и 210 ракета, који укупно коштају 47 милиона долара.

Касније је Стејт департмент одобрио продају Украјини друге партије тог оружја у вредности од 40 милиона долара. Реч је о 150 ракета „Џавелин“ и пратећој опреми, као и техничкој подршци.

Поред тога, украјинске власти намеравају да купе још 10 лансирних система за те ракете.

Прес-служба Министарства одбране Украјине је истакла да Кијев наручује и сличне системе украјинске производње, као и станице за електронско ратовање и извиђање.

У новембру је саветник председника САД за националну безбедност Роберт О’Брајан изјавио је да Вашингтон неће заувек пружати Украјини војну помоћ.

Председник САД Доналд Трамп недавно је потписао одбрамбени буџет за 2020. годину, у који су укључена и средства за војну помоћ Украјини у износу од 300 милиона долара. Украјински министар спољних послова Вадим Пристајко најавио је да ће део тог новца бити искоришћен за куповину убојитог оружја.

Руси заузели америчку војну базу! Више о томе прочитајте ОВДЕ!

 

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА