Најновије

ДРЕЦУН: Приштини убиство Ивановића служи као средство за дестабилизацију Београда!

Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је данас да Београд има разлог да сумња да је подизање оптужнице против шест особа у случају убиства Оливера Ивановића покушај "коначне политизације" тог случаја и јасно опредељење Приштине да не дозволи да се он заиста разреши.

Милован Дрецун (Фото: Јутјуб)

"Волео бих да се варам, али чини ми се да се налазимо у процесу који се неће завршити разоткривањем истине о убиству Оливера Ивановића и кажњавањем одговорних", рекао је Дрецун за ТВ Пинк, додајући да Приштина покушава да пребаци одговорност на Србе.

Оценио је да је много тога нејасно у оптужници и истакао да су сви оптужени, судећи по иницијалима, српске националности.

"Онда је прича јасна. Немогуће је извести тако нешто без уплитања албанске мафије на Косову и Метохији, или господара из сенке, попут Кадрија Весељија", рекао је Дрецун, који сматра да је "немогуће да Весељи преко илегалних структура које су веома присутне на северу не зна шта се десило у убиству Ивановића".

"Много је нејасноћа, дилема, видећемо како ће се и шта дешавати у наредном процесу, али имамо много разлога да сумњамо да је Приштина вољна да разреши то убиство", поручио је он.

Дрецун је додао да од почетка случаја, после убиства Ивановића, надлежни органи у јужној покрајини не желе да сарађују с нашим државним органима, прикривају евентуалне доказе, шаљу "некакве копије" и избегавају да се посвете заједничком раду како би се утврдила истина и процесуирали одговорни "за тај ужасно тежак злочин".

Хибридно деловање према Београду, посебно према Вучићу

"Затим смо имали наменско, хибридно деловање према Београду, посебно према Вучићу, с покушајем Приштине и неких појединаца у централној Србији, али и неких медија, да усмере пажњу на државно руководство Србије, као да је оно одговорно за убиство Ивановића, као да је Београд наручилац тог убиства", рекао је Дрецун.

Та кампања, како је констатовао, траје непрестано.

Сервер: Реакција не зависи од Марка Ђурића, већ од Вучића

Професор вашингтонског универзитета "Џон Хопкинс" Данијел Сервер коментарисао је за Глас Америке подизање оптужнице у Приштини против шест лица српске националности за убиство Оливера Ивановића из угла - како ће Србија реаговати на ту информацију и закључио да је то питање за председника Александра Вучића.

"Та реакција не зависи од Марка Ђурића", рекао је Сервер за Глас Америке коментаришући тако реакције директора Канцеларије за КиМ на саопштење косовског Специјалног тужилаштва о подизању оптужнице, да је реч о политички режираном процесу.

Сервер у свом виђењу решења случаја Ивановић, додаје да се нада да председник Србије "неће испречити напретку процеса и да ће сарађивати у проналажењу преостале три особе за којима је расписана потерница".

"Ту су се појављивале разне информације. Увек сте могли да видите да су, након јачих удара у тој кампањи, следили потези попут привођења двојице полицајаца, који се налазе сада у оптужници и све се отегло унедоглед, али није било озбиљних напора Приштине да се све разјасни", рекао је Дрецун.

Дрецун је рекао да оптужницу није лично видео и да о њој зна на основу извештаја медија.

"Доста тога је нејасно, не зна се ко је извршилац, ко је налогодавац, а подижу оптужницу. Као да у магли траже нешто, па ако нешто напипају, нашли су, али чини ми се да имамо оправдану сумњу да ово може бити покушај коначне политизације случаја убиства Ивановића и јасно опредељење Приштине да не дозволи да се заиста разреши случај", рекао је Дрецун.

Оценио је да Приштини није у интересу да се разреши убиство Ивановића, пошто им то служи као средство за дестабилизацију Београда.

Напоменуо је да Приштина зато не жели сарадњу са званичним Београдом, како би могла то убиство да користи за политички обрачун са Београдом.

Такође, додаје, и да поједини Срби оптужују Београд да стоји иза убиства Ивановића.

Дрецун је истакао да је, с друге стране, управо Александар Вучић пружио помоћ Ивановићу док је био у затвору, као и његовој породици.

"Ово није крај политичке манипулације коју спроводи Приштина, како би нас удаљила од правих извршилаца и налогодаваца тог убиства", навео је Дрецун и додао да мисли да Приштина зна ко је то.

Дрецун је истакао да Приштина и даље неће да Београду да снимке у време убиства и да није оптимиста по питању разрешења тог случаја.

"Приштина жели да има простор да може одговорност да пребацује на Београд", навео је Дрецун и додао да, с друге стране, Београд има највише интереса да се расветли убиство Ивановића.

Адвокати нису видели доказе

Адвокат Небојша Влајић каже да још нису познати докази на којима тужилац заснива оптужницу којом се терети шесторо Срба у случају убиства Оливера Ивановића, објавио је РТС.

Косовско специјално тужилаштво поднело је Основном суду у Приштини оптужнице против шесторо Срба за убиство Оливера Ивановића.

Они се терете за више кривичних дела – за "Учешће или организовање криминалне групе", за "Злоупотребу службеног положаја", "Помоћ у извршењу кривичног дела тешког убиства", "Откривање службене тајне" и "Манипулацију доказима".

Адвокат Небојша Влајић каже да не само породица, већ и јавност с правом очекују да се расветли убиство Оливера Ивановића.

"Он је великан нашег народа, и јавност с правом очекује да се сазна ко је наредио и извршио убиство. Из овог јуче објављеног можемо само да нагађамо. Ми нисмо видели оптужницу, већ само оно што је објављено на сајту – препричано шта тужилац тврди и ставља на терет", рекао је Влајић.

Додаје да нису наведени докази. "Тужилац каже да је више од 100 сведока саслушао, неке и више пута, а не знамо шта су рекли и на којим доказима заснива оптужницу", рекао је Влајић.

Објашњава да је јавни тужилац дужан да у кратком року преда доказе којима располаже, након чега ће браниоци моћи да се огласе.

"Даљи поступак је да се оптужнице уруче, да се доставе докази којима тужилац располаже и да се након тога закаже припремно рочиште. Након тога теку рокови од 40 дана за приговоре на оптужницу, предлагање доказа од стране одбране и за приговоре против доказа тужиоца, јер је могуће да неки нису законито прибављени. Четрдесет дана од приговора заказује се суђење", навео је Влајић.

Каже да ће време показати да ли на Косову има довољно праведних судија који ће непристрасно размотрити случај убиства Ивановића.

Божовић: Оптужница без доказа, ово је психолошки рат

Више од 22 месеца тражимо одговор на питање ко је убио нашег лидера Оливера Ивановића, али решење није подизање оптужнице без икаквих доказа, изјавила је потпредседница Грађанске иницијативе СДП Ксенија Божовић.

"Меду особама против којих је подигнута оптужница је и Силвана Арсовић, најближа сарадница и најискренији пријатељ Оливера Ивановића, што је тотални апсурд. Ми не можемо ни да замислимо да она има било какве везе са оним што јој се ставља на терет, јер је Силвана тога јутра, као и раније, дошла на посао и била на свом радном месту. Она је од Оливеровог убиства била доступна правосудним и истражним органима и одазвала се сваком позиву суда", наводи Божовић.

Потпредседница ГИ СДП у изјави за Косово онлајн наглашава да је ово "психолошки рат" који утиче на здравствено стање, не само Силване Арсовић, него и осталих особа које се налазе на оптужници.

"Ни ми, као ни браниоци оптужених, ниједан доказ нисмо добили на увид. Надамо се да ћемо, када крене суђење, видети на основу чега је Специјално тужилаштво подигло оптужнице. Даљи поступак без доказа је, по нашем мишљењу, политички процес и вођење психолошког рата, јер смо свих ових месеци имали само политичка препуцавања и вођење политичке борбе", рекла је Божовић.

Прочитајте ОВДЕ  како је Лукашенко охладио Вучића.

Извор: Танјуг/РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА