Најновије

НАТО ИХ ЗОВЕ ЂАВОЉЕ КОЧИЈЕ, ПУТИН ЛИЧНО УБРЗАО ИСПОРУКУ! Ово су детаљи о новим хеликоптерима какве Србија до сада није имала

Четири нова борбена хеликоптера Ми-35, које званичници НАТО пакта називају 'ђавоље кочије', пребачени су јуче из Русије у Београд.

Ми-35 (Фото: Јутјуб)

Моћне летелице испоручене су у склопу војнотехничког споразума који су постигли председници Александар Вучић и Владимир Владимирович Путин и слетеле су на аеродром 'Пуковник пилот Миленко Павловић' у Батајници. Хеликоптери ће званично бити представљени у петак, до када ће за српску полицију стићи и нови 'ербас' хеликоптери. Како сазнајемо у Кремљу, испоруку 'Ми-35' убрзао је лично председник Путин, пошто је желео да ови хеликоптери буду у Србији пре среде, 4. децембра, за када је заказан његов састанак са председником Александром Вучићем у Сочију.

Повлашћене цене

Портал 'Спутњик' преноси да Војска Србије до сада никада није имала хеликоптере моћне као Ми-35 и потврђује да су летелице у Србију стигле знатно пре рока јер је првобитно било планирано да се испоруче у првом кварталу 2020. године.

Србија је хеликоптере 'Ми-35' набавила по повлашћеним ценама, које су знатно ниже од тржишних, а такве услове Русија даје само својим најближим партнерима. Слични услови важили су и за претходну испоруку шест модернизованих 'мигова 29'.

Према наводима 'Спутњика', који преноси речи експерта за руску авијацију Светозара Јокановића, испорука 'Ми-35' дефинитивни је доказ чврстог српско-руског партнерства.

- Иако руска компанија 'Роствертол' из Ростова на Дону ради са смањеним бројем радника, а дошло је до значајног увећања уговорених обавеза према домаћим и иностраним клијентима, овде морамо узети у обзир блиске и пријатељске односе највиших званичника двеју земаља. Овде бих нарочито истакао допринос министра одбране Руске Федерације Сергеја Шојгуа, који се и овог пута заложио да се обавезе према Србији испуњавају на начин који би се могао описати само једном речју, братски - рекао је Јокановић.

Према његовим речима, ово није крај набавки хеликоптера и друге борбене опреме.

- Доласком нових хеликоптера дошло је до значајног повећања борбених могућности наших јединица. Ово је и велики допринос популаризацији војног позива, посебно позива војног пилота за који се данас мало ко опредељује... - наглашава Јокановић.

Добра сарадња

Војни аналитичар Владе Радуловић, коментаришући ове наводе, каже да је цела Србија с нестрпљењем очекивала долазак хеликоптера 'Ми-35'.

- Појединци су, да подсетим, сумњали да ће овај посао бити реализован, али сада је све јасно... Истина, било је одређених потешкоћа, али је најважније да Србија истрајава на свом путу модернизације, оснаживања и осавремењавања оружаних снага. Овим је потврђена и изузетно добра сарадња са Руском Федерацијом, будући да испорука хеликоптера представља само наставак раније постигнутих договора. На основу тога, у годинама које су пред нама може се очекивати не само наставак већ и унапређење те сарадње, као и још моћнија оружја и системи који ће се наћи у нашој војсци - закључује Радуловић.

Прочитајте ОВДЕ  какве су то добре вести и за Србију.

Извор: Информер/rs. sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА