Најновије

СРБИЈИ 75 МИЛИОНА ЕВРА ГОДИШЊЕ! Изграђен 'Турски ток' кроз нашу земљу, ево куда све пролази!

Србија је завршила изградњу своје деонице гасовода "Турски ток" и ако Бугарска доврши свој део у року, прве количине гаса потећи ће кроз Србију већ половином 2020. године.

Турски ток (Фото: Јутјуб)

Гасовод у нашу земљу улази код Зајечара и излази код Хоргоша, дугачак је 403 километра и има капацитет 13 милиона кубних метара гаса. Србија ће само од транзита гаса кроз нашу земљу зарађивати чак 75.000.000 евра годишње.

Чекају се Бугари

Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић објаснио је да су спојене све цеви које пролазе кроз нашу земљу и напоменуо да смо у изградњи овог пројекта били три пута ефикаснији од водећих европских компанија.

- Подбушени су Дунав, Тиса, Морава, сви канали, пролази. Цеви су спојене. Очекујемо да завршимо радове на мерним станицама. Србија ће имати три излаза са гасовода - код Параћина, Београда и Зрењанина. Остаје да се уради излаз за гасно складиште Банатски Двор. Наши саветници су рекли да смо на овом послу били три пута ефикаснији од водећих европских компанија - истакао је Бајатовић и открио да тренутно постоје проблеми са радовима на "Турском току" у Бугарској.

- Комплетан гасовод у Бугарској и оно што треба да ураде Мађари треба да буду готови до краја 2020. Ако Бугари убрзају, онда ће то бити у роковима. Сви капацитети "Турског тока" су 100 одсто распродати. То значи да је ово комерцијални пројекат. Источна Европа је гладна гасовода и не треба политички то да се спречава - нагласио је директор "Србијагаса".

Бајатовић је прокоментарисао и договор Русије и Украјине о испоруци гаса и истакао да је то начелан споразум о испоруци око 40 милијарди кубика гаса, што је дупло мање него до сада. Без обзира на то, он тврди да имамо довољно гаса и да овај енергент неће поскупљивати.

- То је све једна геостратешка игра. Мораће Европљани ову игру да доведу до краја. Међутим, грађани Србије не треба да се брину јер је добављена довољна количина гаса, обезбеђени су транспортни правци, допуњено складиште Банатски Двор са 550 милиона кубика гаса... Са Владом Србије разматрамо градњу још једног складишта гаса, Банатски Итебеј, капацитета милијарду кубика гаса... Тако да можемо да будемо мирни. Уз то, наредни период гарантује да се цена гаса неће мењати - објаснио је Бајатовић.

Министар енергетике Александар Антић потврдио је за Информер да ће, уколико Бугари изграде свој део, први гас потећи половином 2020. године.

- Овај гасовод имаће капацитет од 13 милијарди кубних метара гаса годишње. Најављивали смо да све мора да буде готово до краја децембра и то смо и остварили. Уколико све буде по плану, и Бугарска изгради свој део трасе, прве количине гаса кроз овај цевовод потећи ће половином 2020. године - навео је Антић и додао да наша земља овим пројектом постаје транзитна држава када је гас у питању:

- Србија ће од тога имати велике користи. Реч је о једном пројекту који је апсолутно комерцијалан и као такав обезбеђује пре свега да се из транзитних такса тај гасовод и та читава инвестиција исплате. Годишње бисмо од транзита могли да приходујемо 75 милиона евра - нагласио је Антић.

Могуће појефтињење гаса

Економиста Љубомир Маџар истиче да је изградња "Турског тока" одлична вест за српску економију, јер је ово пројекат који ће Србији донети велику зараду.

- Овај пројекат за нашу земљу значи повећање енергетске безбедности, али и економску добит због смањења трошкова транспорта гаса јер ће он сада пролазити кроз Србију. На све то добићемо и огромну новчану накнаду због такси - каже Маџар и додаје да ће и домаћинства имати корист од тога.

- Јасно је да ће снабдевање гасом бити уредно, али се стичу и услови да он буде јефтинији. То онда може да доведе до тога да много више домаћинстава пређе на снабдевање гасом - јасан је Маџар.

Градићемо гасовод и са Румунијом

Србија планира да, поред Бугарске, гради и гасну интерконекцију са Румунијом, најавио је Душан Бајатовић. Он је рекао и да Румунија има нова налазишта гаса у Црном мору, што ће нашој земљи омогућити потпуно нови извор снабдевања "плавим" енергентом.

- Планирамо да идуће године почнемо да реализујемо и интерконекцију Ниш - Димитровград - Софија. Надам се да ће гасовод Грчка - Бугарска бити завршен, а то ће омогућити приступ Александрополису, где се планира тај велики терминал. Ми то овде интерно зовемо 'амерички гасовод', јер Американци хоће да продају гас, такође. Наши правци снабдевања били би са терминала у Грчкој, други би био из Румуније, трећи би био из "Турског тока". Биће урађен још један гасовод Београд - Бањалука. У договору са колегама из 'БХ гаса' спремни смо да појачамо гасовод који се односи на БиХ - прецизирао је Бајатовић.

Бројке

2 милијарде кубика је годишња потрошња гаса у Србији
403 километара дугачка је траса "Турског тока" кроз Србију
13 милијарди кубних метара годишње
1,7 милијарди евра кошта изградња деонице кроз Србију
75 милиона евра биће приход од транзита гаса преко Србије за ЕУ

Где ће кроз Србију пролазити 'Турски ток'

Зајечар
Појате
Велико Орашје
Панчево
Госпођинци
Сента
Хоргош

Земље кроз које пролази гасовод

* Русија
* Турска
* Бугарска
* Србија
* Мађарска
* Аустрија

Прочитајте ОВДЕ  све о српском благу, погледајте мапу.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА