Најновије

УКРАЈИНА ПРВА СТАНИЦА: Државни секретар САД-а на турнеји у Европи и Азији

Државни секретар САД Мајк Помпео кренуће у четвртак на турнеју у оквиру које ће посетити пет земаља Европе и централне Азије, међу којима и Украјину и Белорусију.

Мајкл Помпео (Фото: Јутјуб)

Украјина ће бити прва станица на том путовању, саопштио је данас Стејт Департмент.

Помпео ће по први пут посетити ту земљу која се нашла у срцу процеса опозива председника САД Доналда Трампа. Трамп се терети да је од Украјине тражио да објави истрагу против сина бившег потпредседника Џоа Бајдена у замену за војну помоћ, преноси АП.

У Кијеву ће се Помпео састати са украјинским председником Владимиром Зеленским. Помпео ће на састанцима "потврдити америчку подршку суверенитету и територијалном интегритету Украјине" док та земља наставља да се бори против снага које подржавају Русију на истоку, навео је Стејт Департмент. Помпео ће такође одати почаст Украјинцима који су погинули у сукобу, који се, како АП наводи, интензивирао након што је Русија анектирала украјинско полуострво Крим 2014. године. Високи званичник рекао је да Помпео подвлачи да САД никада неће признати руску анексију Крима.

Помпео планира да са Зеленским разговара о његовим антикорупцијским напорима, а поред тога, намерава да се састане са украјинским верским, грађанским и пословним лидерима ради разговора о људским правима, улагањима и економским и политичким реформама, наводи се у саопштењу.

Из Украјине ће Помпео отпутовати у Белорусију, затим Казахстан, Узбекистан и Кипар пре повратка кући. Људска права, енергетска независност и економска реформа биће главна тема Помпеа у свим тим земљама.

У Минску, секретар планира да потврди посвећеност САД побољшању веза са Белорусијом, која је имала напете односе с Русијом, пише АП. У септембру су се Сједињене Државе и Белорусија договориле да побољшају дипломатске везе враћајући амбасадоре у престонице после 11-годишње паузе.

Прочитајте ОВДЕ  шта је Русија потписала са Украјином.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА