Најновије

ЖЕШЋЕ НАСАМАРЕНИ! Сиријска војска преварила израелску авијацију да гађају макете противваздушних система! (ФОТО/ВИДЕО)

Средином децембра, израелско беспилотно ваздухопловство (УАВ) наводно је ушло у сиријски ваздушни простор на Голанским висинама и морало га брзо напустити, након што је на њега пуцано, преносе израелски медији.

Израелски авиони (Фото: iaf.org)

 

Према извештајима, инцидент се догодио од 16. до 17. децембра, а беспилотни летелица наводно је летела у сиријском ваздушном простору мање од километра пре него што је на њу отворена ватра. Тамо је остала само око 90 секунди.

Даље је речено да током епизоде ​​није било покушаја оборења УАВ-а користећи руске или сиријске борбене авионе. Наводно је руска снага отворила ватру из аутоматског оружја, због чега се авион повукао.

Према посебном извештају, који је навео Канал 12, Сиријци су успели да "заведу" израелске одбрамбене снаге (ИДФ) тако што су на терен уместо правих система противваздушне одбране поставили лажне реплике. Читав наводни инцидент наводно су документовали сиријски системи противваздушне одбране. То се односило на још један наводни инцидент, у којем су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) 20. новембра погодиле десетине циљева у Сирији.  

Према Сиријској опсерваторији за људска права, број погинулих је био 21 борац, од којих 16 не-Сиријаца, и два цивила. Мете су наводно биле сиријске владине снаге, као и наводне иранске позиције.

 

“Напад је изведен као одговор на лансирање ракета иранских снага Кудс-а са сиријске територије”, наводи се у саопштењу ИДФ-а и додаје да су у операцији били циљеви ракета, складишта оружја, командни центри и базе.

Према другим тврдњама, мете које су биле постављене су биле лажне, односно реплике.

Извјештаји 21. децембра тврде да су могући удари дронова оштетили постројења сиријске нафте и гаса, што је довело до поремећаја у производњи. Близу истодобних напада за које се верује да су извршили беспилотне летелице погодиле су три нафтне и гасне инсталације у централној Сирији, известила је државна телевизија и Министарство за нафту.

Остаје нејасно ко стоји иза напада, али према већини извештаја вероватно се радило о нападу Исламске Државе. Званично, сиријско Министарство спољних послова тврди да иза напада стоји Америка, заклети савезник Израела. „САД су, користећи своју илегалну војну базу у Ал Танфу, слале беспилотне летелице у Хомс и извршавале ваздушне ударе против њих на инфраструктуру за прераду нафте. То се догодило пре четири дана “, прокоментарисао је министар.

„Желио бих напоменути да се ово догодило зими, када имамо хитну потребу за нафтом и гасом. Јуче је Израел извршио напад на Сиријску Арапску Републику, испаливши неколико ракета на објекте у Дамаску и периферији,“ рекао је сиријски министар спољних послова Валид Муалем.

Како је прошао напад на Асадове новопостављене положаје на југоистоку Идлиба, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА