Најновије

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Дипломатска криза – Берлин протерује руске дипломате!

У августа је у Берлину убијен један Грузијац и врло брзо се посумњало да је убиство наручила Русија. Сада је случај преузело немачко тужилаштво. А реаговало је и Министарство спољних послова…

Берлин (Фото: pixabay. com)

Након наводног нарученог убиства Грузијца у Берлину, Савезно тужилаштво у Карлсруеу сумња да је тај човек убијен у име државних служби у Русији или Чеченији: за то постоји „довољно доказа“. Због тога је истрагу и преузело Савезно тужилаштво. Савезни министар унутрашњих послова Хорст Зехофер захвалио се Савезном тужилаштву на конференцији за штампу и рекао да истрага говори „нешто о значају овог злочина“.

Савезно тужилаштво надлежно је само ако постоји конкретна сумња да иза злочина стоји тајна служба неке стране силе. Тада се активира шпијунско одељење у Карлсруеу – јер би „активност тајних служби" могла да угрози спољну безбедност Немачке.

Министарство спољних послова у међувремену је саопштило да је Немачка у вези са убиством протерала двоје руских дипломата. Они су проглашени за непожељне особе и та одлука ступа на снагу одмах. Тим кораком Савезна влада реагује на чињеницу да руске власти „упркос више пута поновљеним позивима са високог нивоа нису довољно сарађивале у истрази убиства“, саопштило је Министарство спољних послова у Берлину.

Усред бела дана

Четрдесетогодишњи Чечен грузијске националности упуцан је 23. августа с леђа у једном малом парку у Берлину. Усред бела дана – његов убица му је пришао на бициклу, циљајуц́и у леђа и главу. Наводни починилац, 49-годишњи мушкарац с руским пасошем, убрзо потом је ухапшен. Али он до сада није ништа рекао истражитељима.

Судећи по извештајима медија, убијени мушкарац се почетком 2000-их борио на страни муслиманских Чечена против Русије. Наводно је на њега извршен покушај атентата још у мају 2015. у главном граду Грузије, Тбилисију. Чечен је преживео повређен. Након бекства из Грузије, мушкарац је затражио азил у Немачкој и тамо живео од 2016. године.

Реакција Русије

Русија је реаговала на одлуке Немачке и одбацила било какву умешаност у убиство. „Ово је апсолутно неутемељено нагађање“, изјавио је портпарол Кремља Димитри Песков на једној телефонској конференцији. „Немачки медији ту тему некако преувеличавају, али то не значи да су ствари тако ишле.“ Песков не верује да постоји озбиљна сумња у умешаност руских власти.

Руско Министарство спољних послова саопштило је да после протеривања својих дипломата Русија такође хоће да предузме кораке. Москва је приморана да реагује, јавила је државна агенција Тас. Акција Немачке била је непријатељска и неоснована.

Прочитајте ОВДЕ   кога су то Кинези позвали на рибање и зашто.

Извор: Дојче Веле на српском

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА