Најновије

ЗАВРШЕН САСТАНАК ДВОЈИЦЕ ЛИДЕРА! Путин: Вучић нам долази у мају у Москву! Наш став по питању КиМ непромењен

Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Сочију са председником Русије Владимиром Путином, у резиденцији "Бочаров ручеј".

Вучић и Путин (Фото: Јутјуб)

Састанак делегација је завршен, а двојица председника састала су се у четири ока и њиихов сусрет улази већ у трећи сат. 

Ово је иначе њихов 17. сусрет на коме су разговарали о Косову и Метохији, региону и билатералној сарадњи. Након састанка двојица лидера обратиће се медијима.

Председник Русије истакао је након састанка да су обухватили велики број тема, од ситуације на Балкану, Косову и Метохији, али и даљој сарадњи. 

"Усагласили смо да су односи Србије и Русије добри и партнерски и да ће наставити да напредеују. Разменили смо мишљења око ситуацији на КиМ. Вучић је прихватио је прихватио позив да у мају посети Москву", нагласио је Путин после састанка. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Путин је рекао постоји сарадња на свим сферама, почев од војске, економије, па и културе. 

"Ми водимо садржајан дијалог са свим балканским државама и тежимо да се компромисом реше било какви проблеме. Русија је спремна да подржи став Србије по питању КиМ и компромисно решење између Београда и Приштине, али наша позиција и став по питању КиМ је непормењена", рекао је Путин. 

Говорећи о испоруци гаса, уколико буде прекинут транзит кроз Украјину, Путин је рекао да су у току преговори  и да верује да ће бити усаглашени ставови. 

"Србија ће имати гас, можда у неким другим рутама, а данас смо разговарали о повећању испоруке гаса јер њихова економија расте па расте и потреба за већу употребу гаса", нагласио је Путин.

Вучић је рекао да су имали добре разговоре и да је захвалан председнику Путину на много тога што је у прошлости урадио за нашу земљу и грађане. 

"Ми имамо добру сарадњу са Русијом на свим пољима. Захвални смо за подршку на међународном пољу, за подршку по питању КиМ. Ја сам му пренео моја очекивања по питању преговора са албанском страном. Захвалан сам што нам пружају сталну и чврсту подршку. Данас смо посебно разматрали нашу економску сарадњу и верујем да ће она напредовати у наредним годинама. Ми се радујемо сваком успеху Русије. Добио сам уверавања председника Путина да ћемо моћи да купимо додатне залихе гаса. Разговарали смо о бројним инфраструктурним пројектима", рекао је Вучић. 

Он је додао да је са задовољством прихватио позив да 9. маја дође у Москву и присуствује Дану победе. 

"Никоме нећемо да дозволимо да се меша у наше односе са Русима. То нам нико не може одузети, без обзира на притиске са стране. За мене је огромна част да је Путин имао времена и за нас и за мене. Ми ћемо своју сарадњу са Русијом да наставимо и уверени смо да ће то бити корисно и за наш и за руски народ", рекао је Вучић. 

Вучић је поновио да ће грађани Србије имати довољно гаса, а то је на састанку потврдио и руски председник. 

Путин је пре почетка састанка рекао да се сарадња двеју земаља све више развија и унапређује.

"Хвала што сте прихватили наш позив, наши односи се развијају, наше стратешко партнерство се свакодно потврђује и ојачава, и у политичким и економским односима, као и у сфери безбедности“, рекао је Путин на почетку састанка, који је био отворен за јавност и додао: 

"Прошла година наша робна размена порасла је на два одсто и у плану је да се раст и настави".

Он је позвао председника Србије да у мају следеће године дође у Москву. 

Вучић се захвалио на дочеку у Сочију и додао да је Русија озбиљан партнер Србији. 

Он је захвалио Путину на помоћи у очувању територијалне целовитости Србије, а када је реч о преговорима са Приштином, председник Србије није изразио оптимизам.

Он је указао да је економска сарадња Србије и Русије све боља, као и да робна размена континуирано расте.

Вучић је позвао Путина да посети Србију у што скорије време.

Иначе, са председником су у Сочи допутовали и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министар одбране Александар Вулин и министар рударства и енергетике Александар Антић, као и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Прочитајте ОВДЕ   шта је то тражио Путин.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА