Најновије

МИСТРАЛ СТИЖЕ У СРБИЈУ: Последња генерација преносних ракетних система кратког домета долази у две верзије!

Србија ће своје оружане снаге опремити ракетним системима „Мистрал-3“ у две варијанте, као класични лаки преноси ракетни систем који се испаљује са рамена, али и као интегрални део самоходног ПВО система Pasars-16.

Ракетни систем Мистрал (Фото: Јутјуб)

Српско Министарство одбране је потврдило набавку француског ПВО система кратког домета „Мистрал-3“ у две варијанте. Овај систем је развила компанија MBDA, а уговор око набавке ових ракета је потписан средином јула ове године. Процене су да ће Србија набавити 20-ак лансирних јединица овог система са око 50 ПВО ракета.

Недавно је на Сардинији висока делегација Министарства одбране и Војске Србије присуствовала бојевом гађању ПВО системом “Мистрал 3”. 

“Мистрал 3” представља последњу генерацију преносних ракетних система кратког домета и у односу на сличне системе осталих произвођача истиче се низом напредних карактеристика. Високе маневарске способности ракете омогућавају дејство по ваздухопловима који интензивно маневришу са оптерећењем до 9г, велики домет ракете који омогућава дејство по ваздухопловима на даљинама до 7,5 километара, бојева глава велике разорне моћи која омогућава поуздано уништење циља.

Има и високу отпорност на пасивне и активне системе за електронско ометање употребом технологије матричног инфрацрвеног детектора, могућност дејства у сложеним метео-условима, дању и ноћу употребом инфрацрвене камере високе осетљивости у систему за нишањење, могућност интеграције у различите хибридне борбене системе.

Преносни ракетни систем кратког домета “Мистрал 3” биће испоручен у две варијанте. У првој ће се користити као лаки преносни ПВО систем, док ће у другој варијанти бити интегрисан на артиљеријско-ракетни систем ПАСАРС-16.

Интеграцијом у систем ПАСАРС-16 добиће се средство способно да пружи ефикасну ПВО заштиту оклопним и механизованим јединицама непосредно из борбеног поретка, као и да оствари врло ефикасну ватру по циљевима на земљи.

Шта би се десило када би се хрватски ловци сукобили са српским „Панциром“, сазнајте ОВДЕ!

Извор: bog-rata.com

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА