Најновије

ТРАМПУ СЕ ЦРНО ПИШЕ! Правни стручњаци тврде: Постоје основи за опозив америчког председника!

Акције које је предузео председник САД Доналд Трамп које би му донеле политичку корист представљају прекршаје које се кажњавају опозивом, оценили су правни експерти пред Одбором за правна питања Конгреса САД.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Три правна стручњака која су изабрали представници Демократске странке у америчком Конгресу јасно су се изјаснили да верују да потези Доналда Трампа подложни опозиву са функције председника укључујући злоупотребу овлашћења, подмићивање и опструкцију правде и деловања Конгреса.

Са друге стране, професор права кога је изабрао Трамп није се сложио са виђењем својих колега сматрајући да недостају сведочења о људи која су директно повезана са догађајима због којих поступак опозива покренут.

Тај професор је оценио да је цео процес који су водиле демократе "аљкав и збрзан" да  и не постоје докази да је Трамп "почнио злочин".

Уколико Одбор за правна питања препоручи Трампов опозив и потом прође гласање у Представничком дому Конгреса, последњу реч имаће Сенат, где већину чине републиканци (53 од 100), а за импичмент је потребна двотрећинска већина.

У документу од око 300 страна, које је у уторак објавио Одбор за обавештајна питања наводи се се да је кључна карика у покретању опозива Доналда Трампа, који је мимо уобичајених дипломатских канала Стејт департмента контактирао украјинског председника Володимира Зеленског, био извештај узбуњивача о телефонском разговору двојице председника од 25. јула.

У жижи процеса опозива који је започео у септембру је Трампов захтев Зеленском да власти те земље покрену истрагу о сину његовог потенцијалног ривала на председничким изборима заказаним за новембар следеће године, Џоа Бајдена.

Исплату америчке војне помоћи Украјини вредне четиристо милиона долара условио је испуњењем тог захтева. 

Хантер Бајден је од 2014. до 2019. био члан Управног одбора највеће украјинске гасне компаније "Бурисма холдингс".

Прочитајте ОВДЕ како су Русија, Иран и Кина изненадили Запад.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА