Најновије

ЗАСТАВА КРИМА СЕ ВИЈОРИЛА У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ: Поклонскаја и Обрадовић на мети осуда Украјинске амбасаде! (ВИДЕО)

Наталија Владимировна Поклонскаја, заменица председника Одбора за спољне послове Државне Думе Руске Федерације, заједно са лидером опозиционе политичке партије у Србији „Двери“ Бошком Обрадовићем, позирала је новинарима испред заставе кримске области у једној од зграда Скупштине Србије, у улици Краља Милана.

Застава крима у Скупштини Србије (Фото: Јутјуб)

Поклонскаја је у Србију дошла у пратњи званичника Крима Георгија Мурадова на позив „Двери“ и Обрадовићу поклонила заставу.

Званичници Скупштине Србије до овог тренутка се нису оградили о истицању кримске заставе у згради Народне Скупштине.

Шта је поручила Поклонскаја?

„Овим путем желим да се захвалим нашим српским пријатељима на подршци“, изјавила је Поклонскаја, која се управо због активности у вези са анексијом украјинског полуострва Крима, према подацима званичних институција, од 2014. налази на “црној листи” Сједињених Америчких Држава и Европске уније. Украјинске власти против ње су у марту 2014. објавиле потерницу под оптужбом за, како се наводи, активности и заверу ради насилне промене уставног уређења или заузимање државне власти.

Подсетимо, украјинско полуострво Крим је 2014. анектирала Русија након чега јој је Европска унија увела санкције. Анексију Крима ЕУ сматра кршењем међународног права, а овај потез Русије није подржала ни власт у Србији.

Лидер „Двери“ Бошко Обрадовић изјавио је да је састанак са Поклонскајом и Мурадовим наставак успешне сарадње са представницима, како је рекао, „Републике Крим“.

„Ово је један веома драгоцен сусрет између старих пријатеља“, изјавио је Обрадовић и додао да је на састанку било речи и о учешћу представника „Двери“ на више конференција из области економије, спорта и хуманитарних активности, које ће се наредне године одржати на Криму.

Поклонскаја је у званичној посети Београду боравила и у априлу 2018. У Скупштини Србије тада се састала са члановима Одбора за дијаспору, а у Србију је такође дошла на позив лидера “Двери” који је претходно боравио на Криму.

Тада је њена посета и изјава да је “Крим Русија” изазвала оштро негодовање Амбасаде Украјине из које су поручили да се Поклонскаја налази на налази на потерници украјинског тужилаштва због рушења територијалне целовитости Украјине и како очекују од Владе Србије да осуди сусрет са Поклонскајом.

Од изјаве Поклонскаје у априлу 2018. није се оградио нико од представника власти у Србији, која званично подржава територијални интегритет Украјине и Крим сматра украјинском територијом.

Покланскаја је иначе за руску посланицу изабрана на изборима на Криму. Тако је била и прва је кримска тужитељка након руске анексије украјинског полуострва.

Осуда Амбасаде Украјине

Амбасадор Украјине Александар Александрович осудио је посету Поклонскаје и Мурадова Србији, пре свега због њихових активности у вези са анексијом Крима. У изјави Александрович је рекао да се нада да се нико од представника власти неће састати са представницима са Крима.

"Србија не признаје Крим, као што Украјина не признаје (тзв.) Косово. Наше две земље су пријатељске и надам се да у будућности неће бити таквих провокација на рачун Србије и Украјине", рекао је Александрович.

Амбасадор Украјине у Србији Александар Александрович (Фото: Јутјуб)

"Са једне стране, драго нам је што се нико од званичника Србије није састао са представницима такозване 'Републике Крим'. Са друге стране, не разумемо што су те посете уопште дозвољене у Србији која подржава територијални интегритет Украјине", навео је Александрович и истакао да су Србија и Украјина пријатељске земље.

На шта је Медведев упозорио Запад, прочитајте ОВДЕ!

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА