Најновије

ЛОМЕ СЕ КОПЉА ОКО СРБИЈЕ! Вулетић тврди: Велике силе на овом простору покушавају једна другу да истисну!

Социолог Владимир Вулетић је рекао да је позиција Србије доста јасна и да јој је стало до тога да се проблем на КиМ реши. 

Владимир Вулетић (Фото: Јутјуб)

Вулетић је рекао да велике силе на овом простору покушавају да једна другу истисну и то чине преко леђа појединих држава, поготово оних који покушавају да воде независну политику.

"То ништа суштински не мења на курсу Србије који је до сада био јасан и таква политика се јако дуго води", рекао је Вулетић.

Према његовим речима, с једне стране то је политика војне неутралности, а са друге стране политика добрих односа са свим великим силама.

"Јуче смо имали најаву посете председника Александра Вучића Немачкој која је уследила након сусрета у Сочију. У том смислу курс Србије се неће мењати и увек ћемо имати прилике да чујемо коментаре након разговора највиших политичара и државника са било којом страном", каже Вулетић.

Коментаришући изјаву амбасадора САД на КиМ Филипа Коснета, Вулетић каже да то није ништа ново.

"Позиција Србије је доста јасна и Србији је стало до тога да се проблем КиМ реши и врло је јасно поставила модел како до тог решења доћи а то је компромис, само је питање шта која страна под тим што називамо компромис подразумева. Ту ништа нема ново, нити се разликује став САД", каже Вулетић.

Како каже, и раније је било назнака да се они неће противити некој врсти територијалног разграничења, и та померања нису нова у ставовима.

"Некада изгледа као најава корекција гранца, то је нешто о чему ће време дати свој суд", каже социолог.

"Србија раположена за сарадњу са свима" 

Вулетић каже да је Србија раположена за сарадњу са свима и за сваку врсту сарадње - који хоће да је укључе у смислу подизања производних капацитета.

"У том смислу Србија је отворена за сарадњу и била би отворена за сарадњу и са САД и са било којом другом земљом која би јој понудула овакав начин развоја", каже Вулетић.

Према његовим речима, проблем је у томе што су та питања осетљива, ако причу проширимо даље, увек су под лупом сва улагања, рецимо Кине у Србију.

"Не можемо очекивати бржи економски раст ако се ослањамо на земље које су и саме некада у рецесији из разлога што се то некоме допада или не из политичких разлога", истакао је Вулетић.

Историја је таква да се моћ и снага појединих великих земаља огледа у томе колико су еконосме снажне и колико могу да помогну оним земљама које ту помоћ очекују

Уколико Запад и САД то не могу а Кина и Русија могу, то говори о глобалнијим померањима, каже Вулетић.

"Што се Србије тиче, она се не опредељује на овај или онај начин, него хоће да користи прилике за економски развој", закључио је Вулетић.

Прочитајте ОВДЕ шта је Бошко Обрадовић рекао о Криму и КиМ.

Извор: РТС

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА