Најновије

ЗАПЕЛО ОКО ПРЕДСЕДНИКА! ДОГОВОР ИЗМЕЂУ КУРТИЈА И МУСТАФЕ НИ НА ВИДИКУ: Могућа и прелазна влада на период од годину дана

Преговори Самоопредељења и Демократског савеза Косова трају већ доста дуго и постају све неизвеснији због неслагања око поделе функција у будућој влади и места председника тзв. Косова.

Аљбин Курти (Фото: Јутјуб)

Политички аналитичари у Приштини слажу се у оцени да то почиње да фрустрира гласаче обе стране.

Званичници Самоопредељења и Демократског савеза Косова, иако су обећали да ће одмах након потврђивања изборних резултата потписати споразум о коалицију, десет дана касније то још нису учинили.

Како наводи Коха, у стручној јавности се све чешће помиње потреба да, уколико се убрзо не постигне договор о владајућој коалицији, прелазна влада преузме одговорност и спречи политички застој на КиМ.

Политички аналитичар Бљерим Бурјани сматра да у случају неуспеха у преговорима Самоопредељења и ДСК не треба ићи директно на нове ванредне изборе, већ направити прелазну владу за период од девет месеци или једне године“.

Стручњак за уставна питања Мазљум Бараљиу каже да Самоопредељење и ДСК треба што пре да постигну споразум и формирају владу. Бараљиу сматра да према Уставу има довољно времена да се те две странке договоре.

"Две победничке странке морају да слушају глас разума, да направе коалицију и почну да управљају, јер је од претходне владе остало пола посла, а пуно је проблема”, нагласио је Бараљиу.

Он оцењује да је спор око расподеле функција разочаравајуц́и за бирачко тело двеју странака.

“Бирачи ове две странке им нису дали мандат да праве политичке калкулације и политичку трговину и да имају нерационалне захтеве“, изјавио је Бараљиу.

Мурати: ДСК једно прича кад мисли да је прва, а друго сад кад је Самоопредељење прво

Посланик Самоопредељења Хекуран Мурати критиковао је начин на који Демократски савез Косова разговара о расподели министарстава и власти на Косову и истакао да победничка партија на изборима показује спремност да се споразум постигне.

“Што се тиче воље друге стране, довољно је да се види хронологија њихове позиције. Пре избора, када су мислили да ће бити први, рекли су да место премијера треба да припада победнику. Након избора, скоро два месеца у телевизијским студијама разговарају о квотама и  позицијама”, рекао је Мурати.

Подсетио је да су у ДСК, пре избора, када су мислили да ће бити први, рекли да место председника не сме бити део разговора о формирању владе, јер се кандидат  мора бирати консензусом. После избора, са другог освојеног места поручују да им место председника припада, навео је Мурати.

“Пре избора, када смо им понудили да поделимо одговорности на два једнака блока, где би један блок имао место премијера са половином министарстава, а други председника са половином министарстава и рекли им да изаберу, одговорили су да „не може бити поделе зато што нисмо једнаки, јер су тада мислили да ће  бити први” рекао је посланик Самоопредељења.

Прочитајте ОВДЕ зашто дрхте Шиптари на КиМ после саопштења немачких парламентараца.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА