Најновије

ЕВО НА ЧЕМУ НАМ СВИ ЗАВИДЕ! ПРЕДСТАВЉЕНИ ЛЕТЕЋИ ТЕНКОВИ: Руски хеликоптери Ми-35 нова снага Војске Србије (ВИДЕО)

Нови хеликоптери Војске Србије, међу којима су и руски Ми-35 који су недавно допремљени у земљу, представљени су данас јавности на аеродрому у Батајници, у присуству председника Александра Вучића.

Pуски Ми-35 (Фото: Mod.gov.rs)

Руски Ми-35 хеликоптери важе за једне од најбољих на свету.

Вучића су са карактеристикама четири нова хеликоптера Ми-35 упознали начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић и представници Министарства одбране и војске.

Презентацији хеликоптера Ми-35, Х-145М и Ми-17 на аеродрому "Пуковник Миленко Павловић" присуствовали су и министар одбране Александар Вулин, генерални секретар председника Никола Селаковић.

Четири нова хеликоптера Ми-35М, које је Србија купила од Русије, стигла су на аеродром "Пуковник Миленко Павловић" у Батајници пре предвиђеног рока.

Русија их је испоручила два дана пре састанка Вучићa и председника Русије Владимира Путина у Сочију, иако је раније било најављено да ће нови хеликоптери стићи тек у првом кварталу 2020.

У питању је тип хеликоптера који до сада није био у јединицама Војске Србије, а хеликоптере је испоручила руска компанија "Роствертол" из Ростова на Дону.

Хеликоптер Ми-35М је настао на бази руског борбеног хеликоптера Ми-24ВМ "крокодил" и представник је совјетске концепције јуришног борбеног хеликоптера.

То је оклопљени и снажно наоружан хеликоптер, који се више ослања на велику брзину, него на своје маневарске способности.

Високе борбене карактеристике огледају се и у максималној брзини од 310 километара на час и оперативној висини од 5.400 метара, као и долету до 460 километара, а са допунским резервоарима горива то може да буде и до 1.085 километара.

Ми-35М поседује последњу генерацију авионике и нападно-навигацијског система, оптоелектронски нишански систем, као и системе самозаштите који обезбеђују борбену употребу хеликоптера у повољним и средње сложеним метео-условима, дању и ноћу.

Од наоружања на хеликоптеру је у обртној куполи уграђен топ калибра 23 милиметра и увезан је са системом за управљање ватром.

За Србију су у октобру, како су пренели медији, стигла још три нова руска хеликоптера Ми-17-В5 за РВ и ПВО Војске Србије, тако да је нашој земљи испоручено укупно пет тих војно-транспортних хеликоптера.

Од пет хеликоптера, два су била допремљена Србији 2016. године за РВ и ПВО.

Најављено је било да ће нова три Ми-17В-5, као и претходна два, бити предата 890. мешовитој хеликоптерској ескадрили "Пегази" на Батајници.

Специјализовани портал Тангосиx раније је објавио да је максимална носивост хеликоптера Ми-17 4.500 килограма.

Хеликоптер је дугачак 18,6 метара и висок 4,7 метара, а капацитет му је 36 путника или 24 падобранца или 12 рањеника.

Реч је о вишенаменским војно-транспортним хеликоптерима који могу извршавати широки круг задатака у условима реалних борбених дејстава.

Када је реч о ерабсовим хеликоптерима Х145 М, у Србију је, према незваничним информацијама објављеним у медијима, стигло седам летелица.

Србији, иначе, треба да буде испоручено девет хеликоптера Х145М, који ће бити намењени Ратном ваздухопловству и противваздухопловној одбрани Војске Србије - пет хеликопера и Хеликоптерској јединици МУП-а Србије - четири.

Остало је да се још испоручи по један хеликоптер за Војску и МУП.

На војни аеродром "Пуковник-пилот Миленко Павловић", пренели су медији 29. новембра, слетела су још два хеликоптера Х145М који улазе у састав РВ и ПВО Војске Србије.

То су били трећи и четврти од пет летелица овог типа који су за наше војно ваздухопловство наручени децембра 2016. године.

Први Х145М, хеликоптер са евиденцијским бројем 14501 намењен за борбено трагање и спасавање, стигао је у Србију 12. јуна 2019, а потом је 16. октобра стигао и хеликоптер 14502 који ће, такође, служити за трагање и спасавање.

Осим девет Х145М хеликоптера, Србија је, такође, наручила три Х215 хеликоптера за Хеликоптерску јединицу МУП-а.

Прочитајте ОВДЕ шта је Аљбин Курти поручио Србима.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА