Најновије

ТЕХЕРАН И ВЛАДА САД РАЗМЕНИЛИ ЗАТВОРЕНИКЕ: Трамп је желео назад свог човека!

Техеран и Вашингтон разменили су данас затворенике - студент постдипломских студија на америчком универзитету Принстон ослобођен је у Ирану у замену за иранског научника који је држан у САД, током ретког чина дипломатске сарадње две земље, после вишемесечних тензија.

Иранска војска (Фото: Јутјуб)

Током размене, која је обављена у Цириху, ирански званичници предали су америчког студента кинеског порекла Сијуеа Ванга, који је био у притвору у Техерану од 2016. године, у замену за научника Масуда Солејманија, којем је суђено у савезној америчкој држави Џорџији.

"Драго ми је да ће се професор Масуд Солејмани и господин Сијуе Ванг ускоро придружити својим породицама", навео је ирански министар спољних послова Мохамад Џавад Зариф на Твитеру и захвалио свима који су били укључени у размену, посебно влади Швајцарске.

Убрзо након тога огласио се и амерички председник Доналд Трамп и потврдио у саопштењу Беле куће да је Ванг ослобођен и да се "враћа у САД".

"Ванг је држан од августа 2016. под изговором да је вршио шпијунажу. Захваљујемо швајцарским партнерима на помоћи у преговорима да се Ванг ослободи из Ирана", навео је Трамп.

Ванг је осуђен на 10 година затвора у Ирану због наводног "инфилтрирања" у земљу и слања поверљивог материјала у иностранство.

Његова породица и Принстон одлучно су негирали те тврдње.

Иран је у прошлости затварао људе са двоструким држављанством и оне са западним везама да би их касније користио као "жетоне" у преговорима.

Солејманија, који ради на истраживању матичних ћелија, хематологији и регенеративној медицини, америчке власти су ухапсиле под оптужбом да је прекршио трговинске санкције, покушавајући да биолошки материјал пребаци у Иран.

Руски авиони бомбардују терористичко упориште, а САА припрема копнену офанзиву! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА