Најновије

ВУЧИЋ ПОНОСАН НА "ЂАВОЉЕ КОЧИЈЕ": Сад имамо довољно снаге за одвраћање од агресије

Обезбеђивањем нових хеликоптера наша војска ће имати довољне снаге за одвраћање од агресије на нашу земљу, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић на представљању нових хеликоптера Војске Србије, међу којима су и руски Ми-35.

Александар Вучић (Фото: Predsednik.rs)

"Србија ово никада није имала", нагласио је Вучић и честитао Војсци Србије и грађанима, рекао је Вучић.

Истакао је да су набављени најмодернијиј јуришни хеликоптери Ми-35 за које кажу да тешко да имају премца у свету и захвалио руским пријатељима што нам помажу да их склопимо.

Вучић је додао да јавност може да види на тим хеликоптерима и опрему и ракете, топове 234 милиметара и вођене и невођене ракете и друго.

Председник је навео да хеликоптери Ми-17 могу да дејствују и у случају пожара, као и да те летелице могу да превозе специјалце за десанте и слично.

Како је рекао, последњи од хеликоптера Х154 су стигли пре неколико дана.

"Наши војници не живе само за плате", истакоа је Вучић и додао да те плате из године у годину расту.

Како је рекао, припадници наше војске су увек живели за своју Србију и за оно на чему раде.

"Мислим да никада нисмо имали оволико хеликоптера, једино у време бивше Југославије смо могли да кажемо да имамо толико хеликоптера и модерну и убојиту ескадрилу хеликоптера као данас".

Вучић истиче да је то тако не зато што његови претходници нису волели Србију, већ зато што је земља решила питање јавних финансија захваљујући тешким реформама.

"Када погледате како машине изгледају, јасно је зашто кажу да су страх и трепет и зашто их називају ђавоље кочије. Оне за нас то нису, већ да чувају наше небо", рекао је Вучић и додао да је срећан и поносан што су у саставу Војске Србије.

Вучић: Само једну мету имају

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је Аљбин Курти са своја три принципа за дијалог, почео да се бави кадровским питањима у Београду, али и да је очигледно да се у Приштини води иста кампања против њега каква се води и у Београду.

"То што је рекао мени је комплимент, јер се против мене води кампања као о великом издајнику, и та камапња је иста као и овде. Све што ми раде овде, исто раде и у Приштини. Само им је једна мета, а случајано сам то ја, никог другог не помињу", рекао је Вучић.

"Да неће мене да види преко пута, то је у реду. Добро је да је почео да се бави кадровским питањима и ко ће у дијалогу предводити нашу делегацију", иронично је приметио.

Истакао је да је иначе добро да Албанци целој међународној заједници кажу да су они ти који одлучују ко ће у име Београда да преговарају.

Он је уверен да Курти има и проблем како да се суочи са њим после претњи које је изрекао његовој малолетној ћерки.

"Брине се како ћу да му одговорим, том великом јунаку, што женску децу вређа. Зато није сигуран како би сусрет изгледао", додао је он.

Вучић: Одлука је само наша

Председник Александар Вучић поручио је данас да је одлука да се стане са набавком новог наоружања за војску одлука наше земље, као и увек, и одбацио наводе да је то последица притисака на Србију због сарадње са Русијом.

"Увек је наша одлука. Али, када доносите одлуке суочавате се са многим критеријумима. Снага војске је најважнији, друга је финансијска могућност, а треће политичка ситуација у свету", рекао је Вучић упитан да ли одлука да се стане са набавком новог оружја последица притиска због наше војне сарадње са Русијом и додао: "Не могу позитивно да вам одговорим на то питање, иако бисте се радовали".

Навео је да је то само један мали део који утиче на одлуку.

"Кад добијете упозорење од Американаца онда кажете 'добро, полако...Али ми ћемо и даље да гледамо да наша Војска буде најснажнија. Али, то није једина ствар...имате и финансије", рекао је Вучић.

Подсетио је да је циљ да се у оквиру националног инвестиционог плана улаже у младе брачне парове, младе научнике, предузетнике. . . , а да истовремено и војска треба да напредује.

Вучић је указао да је држава много новца до сада построшила на набавку оруђа и оружја, које сада стиже, иако је купљено раније, као што ће стићи још онога што је већ набављено и да је поносан што војска данас изгледа много боље него раније.

Рачак неспоран фалсификат

Наводни масакр цивила у селу Рачак јесте фалсификат, смишљен да оправда агресију на нашу земљу и за то постоје докази, поновио је Александар Вучић и додао да тај случај, конкретно кривична пријава Приштине против њега због такве изјаве указује на наше слабости, јер нисмо као Албанци увек сви спремни да бранимо национални и државни интерес.

Вучић је, упитан за кривичну пријаву која је поднета против њега због негирања наводног масакра цивила у Рачку, казао да може да говори сатима на ту тему.

Подсетио је да постоје одређени докази да се у Рачку није догодило оно како то Албанци представљају.

“Имате њихове војне извештаје под редним бројем 198 како су лекари ишли у Рачак да пруже помоћ припадницима ОВК, а ако сте ОВК онда нисте недужни цивили”, објаснио је Вучић.

Подсетио је и на то да је претресно веће у Хашком трибуналу, на које се позивају, тражило од тужиоца да не изводи доказе у три случаја - Рачак, Паладиште, и Дубрава - јер је било јасно да ту не могу да добију ништа као тужилачка страна.

Додао је да постоји само пресуда албанског суда против Зорана Станојевића због убиство једног цивила под врло сумњивим околностима, тако да је и Борис Тадић морао да га помилује.

Вучић је истакао да није изненађен изјавама Вилијема Вокера о Великој Албанији.

“Нисам изнеднађен ставовима да је то круна у његовој каријери да треба да се створи Велика Албанија, да је то најбоље решење за све проблеме”, казао је он.

Вучић је рекао да је овај случај показао наше слабости:

"Када треба да нападате своје људе, своју власт, државу, нико неће бити гласнији од нас. Када треба да одбранимо, сачувамо националне интересе, јавиће се само неколико нас, а ћутаће сви, док ће Албанци сви да се јаве и кажу исто. Зато су били успешнији. Нјима је национално и државно питање изнад партијског интереса”, подвукао је он.

Вучић је казао да је срећан што су њему држава и народ увек испред личних и партијских интереса.

“Још када виде кривичну пријаву против мене, нико више не сме да каже било шта о Рачку. Срећан сам због пријаве, јер сада су отворили тему о којој ћу говорити сваког дана на сваком месту. Нека ме проказују сваког дана. Баш да видимо зашто сте доносили закључке и пронађете повод за тешку агресију против Србије каква је била НАТО агресија само неколико дана касније”, рекао је он.

Морамо да задржимо људе у пограничним подручјима

Србија ће појачавати контраобавештајно деловање и више улагати у безбедносне агенције, које су прилично добро опремљене, и чуваћемо свој суверенитет и своју независност, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Одговарајући на новинарско питање о неразвијености пограничних подручја Србије, што би могле да искористе стране обавештајне службе, Вучић је рекао да је нешто друго проблем у тим граничним подручјима.

"Јуче сам слушао аргументе Драгана Шутановца против увођења обавезног војног рока, неретко сам слушао и аргументе 'за' од појединих људи из војске и такву одлуку нисмо донели. Има ствари које су за и које су против, али ми нешто морамо да урадимо са нашим пограничним подручјима, иначе. На коју год страну да се окренете, осим према северу, где имамо најчвршће пријатељство са Мађарском, ми свуда имамо празне границе, буквално, и морамо да урадимо нешто да људе задржимо и морамо много више да улажемо, али не можете, Београд парама прогута све", рекао је Вучић.

Председник је подсетио да је Београд пре пет година имао 575 милиона евра буџет, а да данас има милијарду и 210 милиона евра.

"А, не плаћа Београд пензије и плате, плаћа Србија и Београду и свима другима. То значи да имају много пара, и биће све више новца у Београду, и тешко нам је да покушамо да видимо како да равномерно развијамо све друго", навео је Вучић.

Он је истакао да Београд располаже новцем, који је једнак читавом буџету Републике Српске, са свим платама и пензијама.

"Нови Сад, за који би многи рекли да је лепши, боље послује него Београд, али не вреди, величина Београда, просто, поједе све. Зато нам је потребно јачање и Подриња, наших истоцних и јужних граница, свега. Видећемо, различити су пројекти којима ћемо то моћи да урадимо", закључио је Вучић.

Могу да ми прете, али иза мене остају резултати

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да се разматра могућност изградње брзе пруге до Ниша, поручивши онима, који му прете смрћу, да ће иза њега остати резултати.

Вучић је, упитан да прокоментарише претње да ће завршити као Александар Обреновић, уз снимке где су приказани грађани који му пружају подршку уз монтирану музику "посмртног марша", рекао да би иначе, у савременим условима, било лакше да заврши као Александар Карађорђевић.

"Међутим, они не би да се пореде са усташама и ВМРО, већ да се прикажу као српски јунаци, који су изболи једног слабовидог човека и једну жену и бацили их преко терасе", рекао је.

Тим "српским јунацима", како је казао, поручује да само раде свој посао, а да иза њега остају ствари као што су путеви, веће пензије, неупоредиво веће плате, пруге које нису ни постојале.

"После брзе пруге према Суботици размишљамо да градимо брзу пругу према Нишу", додао је он.

Тужиоци што пре да расветле наводну аферу око оружја

 Председник Србије Александар Вучић позвао је данас тужиоце да што пре расветле оптужбе на рачун власти по питању извоза оружја и обавесте јавност, да би се видело који људи су поштени, а који су лопови.

Указао је да су тужиоци постављани 2009. и 2010, за време бивше власти: "Сигuран сам да ће тужиоци, иначе постављени 2009. и 2010, људи од интегритета, установити у најкраћем року све наше везе са овим и обавестити јавност да се види који су људи поштени, а који лопови и очекујем да то буде у најкраћем могућем року", поручио је Вучић одговарајући на питања новинара.

Вучић је рекао да, са друге стране, војницима жели да поручи да им жели много добрих сати летања и успеха у заштити нашег неба и земље и да буду поносни на своју србију.

"Да имате мањак посла у будућности и само тренинг и вежбе и ништа више од тога. Поносан сам што сам врховни командант војске што је увек у стању да одбрани нашу змељиу и која је данас опремљенија и боље наоружана него сто је икада била", поручио је Вучић.

Смена Бабића питање за владу, снимак доступан породици

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је снимак несреће на наплатној станици, у којој је учествовао директор Коридора Србије Зоран Бабић, доступан породици погинуле жене, која увек може да га погледа, али да им је он рекао, када их је посетио, да им то не саветује, јер је "снимак језив".

Председник Вучић је, одговарајући на питање у вези оставке Зорана Бабића, казао да је то питање које треба да буде упућено Влади Србије, да они најбоље знају зашто још није постављен нови директор или се чека да истекне мандат актуелног директора.

На оптужбе да је Зоран Бабић управљао аутом у тренутку несреће, Вучић је упитао новинара да ли заиста може да верује у такву измишљотину.

"Ви мислите да бих ја изашао да кажем да Бабић није управљао аутом, а да јесте...? Онда се поставља питање какву све измишљотину можете да кажете", рекао је Вучић.

Такође подсетио је и да се пуштају гадни снимци о криминалу у Београду, а да је главни град Србије један од првих пет најбезбеднијих градова, са само два мафијашка убиства ове године.

"Могу слободно да кажем да никада Београд није био толико безбедан", нагласио је Вучић и подсетио да су у 2003. години, за време власти Демократске странке, у Београду извршена 77 убиства.

Како ја казао, политички противници сами измишљају лажи и онда уживају слушајући сопствене лажи.

Србија неће производити ракете са Русима

Србија ће у складу са својим могућностима и потребама сарађивати са Русијом у производњи војне технике, али у овом тренутку такве могућности и потребе не видимо, изјавио је председник Србије Александар Вучић.

Поводом навода медија да ће Русија и Србија у будућности заједно производити ракете, оклопна возила, муницију и тешке војне камионе, а да се разматра и сарадња на изградњи сложенијих борбених система, Вучић је одговорио да не може да потврди такве информације.

"Не могу да потврдим то, пошто многи воле да се играју различитим информацијама, а ја не могу тако неодговорно да се понашам. Рекао сам да ћемо набавити хеликоптере Ми-35 и они су стигли. Моја давна иницијатива била је да успоставимо сарадњу у производњи камиона, управо због добрих оклопа и независног вешања које руски Камаз одлично производи, али то није реално и у наредних неколико година не можемо да будемо на нивоу Руса у том погледу", објаснио је председник.

А што се тиче тога да ћемо набавити ракете С-милион, позвао је на реалнији приступ: "У складу са нашим могућностима и потребама државе укључиваћемо се у производњу ракета, али у овом тренутку такве могућности и потребе не видимо", рекао је Вучић.

Добили значајне попусте од Руса за хеликоптере

Србија је добила значајне попусте од Русије за набавку нових хеликоптера Ми-35 и Ми-17, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић, одговарајући на питање новинара колико кошта набавка четири хеликопетра.

"О уговору се не говори. Добили смо знацајне попусте од руске стране за набавку. Реч је о више од 10 милиона, а мање од 20 милиона, не може да буде велика разлика, добили смо веома повољне цене. Хвала нашим руским пријатељима", рекао је Вучић.

Додао је да говори о ценама по једном хеликоптеру, као и да смо набавили четири хеликопетра Ми-35 и три нова Ми-17, поред већ два набављена Ми-17.

Вучић је подсетио да смо од Ербаса купили укупно девет хеликоптера Х145 за војску и полицију и да они коштају 11, 12 или 13 милиона евра, у зависности од тога да ли се рачуна порез или не.

"Хеликоптери су скупе машине са наоружање, ту нема игре, то је важно оруђе важно оруђе у војсци, лете обично у пару и покривају две стране, поседују велику ватрену моћ. У савременим условима предсталвјају важно оруђе за транспорт и имају мултифункионално оруђе пошто могу да на озбиљан начин да нанесу штету непријатељу", навео је Вучић.

Прочитајте ОВДЕ како су представљени нови хеликоптери који су стигли у Србију.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА

ENGLISH NEWS

Urbancube