Најновије

ГЛАСАЊЕ ВЕЋ НАРЕДНЕ НЕДЕЉЕ? Демократе не одустају: Захуктава се процес опозива Трампа!

Демократе у Представничком дому пишу предлог опозива америчког председника Доналда Трампа и Одбор за правосуђе би могао о томе да гласа током предстојеће седмице, изјавио је данас председавајући одбора Џеролд Недлер.

Доналд Трамп (Фото: Јутјуб)

Недлер јерекао да одбор "треба да размотри много ствари" док утврђује које ће оптужбе поднети против Трампа.

"Постоје могући предлози које различити људи пишу. Међутим, чињеница је да нећемо доносити одлуку о садржају предлога за опозив до сутрашњег претреса", рекао је Недлер.

Одбор ће сутра одржати јавни претрес на којем ће бити разматрани докази прикупљени током истраге, у чијем фокусу је био Трампов захтев Украјини да истражи бившег потпредседника Џоа Бајдена, једног од водећих кандидата за освајање председничке номинације Демократске странке.

Одбор разматра предлог опозива, према којем би Трамп био оптужен за злоупотребу положаја када је реч о политици према Украјини и за опструкцију Конгреса, због одбијања да сарађује у истрази.

Демократе би требало да реше и питање да ли ће написати трећи основ за опозив, а то је опструкција правде, који би био заснован на извештају бившег специјалног тужиоца Роберта Малера о мешању Русије у америчке изборе 2016. године.

Чланови Представничког дома из Демократске странке током викенда разматрају информације које су добили од Одбора за обавештајна питања и стручњака за уставно право који су у среду сведочили у Конгресу.

Председавајући Одбора за обавештајна питања, који је водио истрагу, Адам Шиф рекао је да би предлог опозива Трампа требало да буде усредсређен на највећу претњу по америчку безбедност: интегритет наредних избора.

Републиканци траже од Недлера да одложи претрес у понедељак, да би имали додатно време да размотре додатни материјал из истраге о опозиву.

"Чланови Одбора за правосуђе не могу да размотре хиљаде и хиљаде страница докумената на суштински начин за неколико сати", написао је републикански члан одбора Даг Колинс у писму Недлеру.

Недлер је одбацио те тврдње, наводећи да су документа која су поднета у суботу, у суштини извештај Одбора за обавештајна питања који је прошле недеље представљен и републиканцима и демократама.

О предлогу опозива Трампа, после усвајања у Одбору за правосуђе, мора да се изјасни доњи дом Конгреса у пуном саставу, пре него што буде одржано суђење у Сенату на којем двотрећинска већина одлучује о томе да ли би Трамп требало да буде смењен.

Већину у Сенату имају републиканци и мало је вероватно да ће гласати за смену америчког председника.

Прочитајте ОВДЕ шта је Борис Џонсон поручио својим присталицама.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА