Најновије

НАКОН ТРИ ГОДИНЕ: Путин и Зеленски у Паризу поновно покрећу мировне преговоре о Украјини

Руски председник Владимир Путин и украјински председник Володимир Зеленски састају се у понедељак у Паризу под француско-немачким покровитељством како би поновно покренули мировне преговоре о источној Украјини, где се води једини активни оружани сукоб у Европи.

Владимир Путин (Фото: kremlin. ru)

Након три године парализе преговора на највишем нивоу, ветеран Путин први ће се пут руковати са Зеленским, бившим глумцем који је на власт дошао у мају.

Премда нико не очекује помак одмах, сам наставак преговора просматра се са оптимизмом с обзиром на то колико се француски председник Емануел Макрон, заједно са немачком канцеларком Ангелом Меркел, борио за спровођење мировних споразума из Минска склопљених пре око пет година.

То ће бити и прилика да Париз процени какве изгледе имају Макронове амбиције да поновно оживи руско-европске односе, готово парализоване од руске анексије Крима 2014. године, након чега је уследио сукоб на истоку Украјине.

- Искрено, не знам хоће ли бити успешан, али први успех је да се тај састанак уопште одржава - оценио је ове недеље Зеленски.

Аналитичар Марк Галеоти из лондонског института за међународну обрану и сигурност РУСИ казао је како је "промена атмосфере први корак".

- Руси шаљу много сигнала који показују да су боље расположени.

Рат између Кијева и проруских сепаратиста однео је у више од пет година више од 13.000 живота. Запад и Украјина оптужују Москву да финансира и наоружава побуњенике, што Русија негира, тврдећи да има политичко-хуманитарну улогу и да жели да заштити локално становништво.

Преговори у Паризу у "нормандијском формату" фокусираће се на садржај споразума из Минска: тренутни прекид ватре, повлачење тешког наоружања, враћање контроле Кијева на граници са Русијом, ширу аутономију за територије које контролишу сепаратисти.

Премда је договор из Минска зауставио најтеже борбе, политички аспекти нису нимало напредовали јер су Путин и претходни украјински председник Петро Порошенко били у грозним односима.

Од доласка зеленског осећа се попуштање: размијењено је 70 затвореника, међу којима јако симболичне особе, станице заражених снага повукле су се у три мала сектора и враћени су украјински ратни бродови које је Русија запленила.

Путин је за својег колегу рекао да је "искрен" и "симпатичан".

Зеленски жели да се преговори фокусирају на три тачке: нову размену затвореника, спровођење трајног прекида ватре и расформирање свих оружаних група које се "илегално" налазе на украјинској територији. Укључујући проруске сепаратисте и њихове руске покровитеље.

Путин је опрезнији када је реч о његовим намерама, али Москва је као приоритете одредила напредак у питању аутономије и одржавање избора у регионима Доњецку и Луганску.

Друга тема могла би бити питање транзита руског гаса преко Украјине према Европи како би се избегао прекид у снабдевању за Нову годину.

Зеленског очекује тежак задатак јер се налази у процепу између свог обећања да неће "капитулирати" пред Путином и жеље да брзо оконча оружани сукоб. Његови противници, било да су националисти или присталице његовог претходника, обећали су да ће спречити да учини било какав већи уступак.

Уосталом, његово важно савезништво са САД-ом поткопано је скандалом због којег америчком председнику Доналду Трампу прети опозив. Сумњичи се да је Зеленског покушао да уцени војном помоћи како би елиминисао свог супарника Џоа Бајдена на председничким изборима 2020.

Прочитајте ОВДЕ  ко то не одустаје од Сирије.

Извор: jutarnji. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА