Најновије

ОВОГ НАЦИСТЕ СЕ ПЛАШИО И ХИТЛЕР: Сам Фирер га је звао човек са гвозденим срцем! Он је смислио коначно решење!

Звали су га "човек са гвозденим срцем" и свакако је био један од најозлоглашењих нациста.

Адолф Хитлер (Фото: Јутјуб)

Он је човек који је измислио "коначно решење" и градњу бројних логора смрти - а пуно име било му је Рајхард Тристан Еуген Хајдрих.

Био је СС генерал, шеф безбедности Рајха, генерал полиције и на челу организације која је брутално гушила сваку побуду нацистима.

Многи историчари сматрају да је једна од најмрачнијих фигура Другог светског рата.

Младост

Од малена је усвајао националистичке идеје, јер му је отац био немачки националиста. Био је талентовано дете и одличан спортиста, али повучен и посрамњен причама да ипак има јеврејско порекло. Ово ипак никад није доказано.

Његово "политичко освешћавање" догодило се на након Првог светског рата, када је млади Хајдриих учествововао у гашењу цивилних побуна социјалиста, као део силе која је деловала у "заштити приватне својиме".

Због пораза у рату, инфлација је захватила Немачку па и његову породицу, која је пре рата била добростојећа.

Упознавање са нацистима

Као младић, Хајдрих се определио да служи у немачкој морнарици. Био је познат као женскарош и управо је преко жене сазнао за Нацистичку партију.

Лита фон Остен била је девојка из породице која је ватрено подржавала Нацисте. Хајдрих и она су се заљубили и упловили у брак.

Тада Хајдрих упознаје Химлера и почиње свој рад као контра-обавештајац. Химлеру се јако допао Хајдрих и његове идеје, па је он убрзо напредовао и био је смештен у Браон кући у Минхену.

Тада су процуреле гласине да он има јеврејско порекло, међутим то је истраживање његове генеологије убрзо порекло.

Хајдрих је одиграо значајну улогу у постављању Хитлера за врховног владара. Креирао је мрежу шпијуна која је била јако делотворна захваљујући методама терора које су спроводили. Заједно са Химлером успео је да заузме полицију застрашивањем.

Ускоро Химлер постаје државни секретар, Геринг оснива Гестапо и почињу да се граде први логори, који су у почетку служили за затварање политичких противника.

Хајдрих и Химлер, по наредби Хитлера, спорвели су масовно хапшење свих противника партије а касније су их и ликвидирали. Тај догађај у историји је остао познат као "Ноћ дугих ножева", у којој је страдало преко 200 људи.

Гестапова "ноћ и магла"

Гестапо је под његовом влашћу постао прави инструмент страховладе. Закони су измењени тако да се особа могла ухапсити без суђења, а за различите преступе Хајдрих је осмислио различите "боје" којима је обележавао људе.

Хајдрих је помоћу Гестапа организовао тајно истраживање јавног мњења, и све оне који су били против Хитлера чекала је страшна судбина.

Након анексије Аустрије, Хајдрих је представио свој "план" за коначно уништеље и прогон свих Јевреја.

Рат је у почетку био успешан за нацисте, и Хајдрих је добио и ново наређење - да спроведе декрет под називом "Ноћ и магла". Овај декрет је предвиђао тајно хапшење свих противника Рајха, дискретно, под окриљем магле и ноћи. Скоро 7000 људи је стадало на овај начин.

"Прашки касапин"

1941. године Хајдрих је постављен за управника Чешке. Пристигао је у Праг, и већ у прва три дана побио 92 људи. Забранио је све културне институције, и намер му је била да "германизује Чешку". Због своје опресије и злочина дбио је надимак "Прашки касапин".

Све припаднике отпора је мучио и затварао, са крајњим циљем да у Чешкој остану само Немци.

Хајдриха је са разлогом фирер звао "човек са гвозденим срцем" јер је управо он организовао језиву "Кристалну ноћ". Тада је скоро 20.000 Јевреја послато у логоре. Овај догађај за историчаре означава почетак Холокауста.

Као управник у Чешкој, постарао се да се преко 60.000 чешких Јевреја пошаље у логоре.

Убиство

Чехословачка влада у егзилу у Лондону за то време ковала је план да убије Хајдриха. Ускоро су се њихови војници кришом спустили у Чешку. Један од војника, Габрич, пресретао је Хајдрихова кола са намером да пуца у њих митраљезом, али пушка је закочила. Његов саборац је онда бацио бомбу, али Хајдрих је преживео експолозију.

Имао је озбиљне повреде које су доктори покуштали да санирају. Химлер је чак послао експерта да га лечи али је Хајдрих убрзо упао у кому и преминуо.

Борци чешког отпора су успели да побегну и сакрију се у једну катедралу, коју је убзо окружило 800 нациста. Они су извршили самоубиство како би избегли заточеништво.

Хајдрихов леш је превезен до Берлин, где је сахрањен на војном гробљу уз највеће почасти. На сахрану је дошао и Хитлер.

Остаће запамћен као један од фирерових кључних људи у спровођењу хорора који су обележили нацистичку владавину.

Прочитајте ОВДЕ  све тајне Хитлерових милијарди.

Прочитајте ОВДЕ  све тајне Хитлерових милијарди.

Извор: Курир/espreso. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА