Најновије

ПИЛОТИ: Набавка "летећих тенкова" велики искорак Војске Србије!

Побољшање материјалног статуса припадника ваздухопловства се осећа и то је важно, али не и пресудно за позив пилота, јер је то занимање које се мора волети.

Српски пилот (Фото: Јутјуб)

Тако кажу потпуковник Добросав Дрндаревић, пилот хеликоптера Ми-35 и мајор Бојан Тркуља, пилот хеликоптера Ми-17.

Говорећи о новим хеликоптерима Војске Србије који су јуче представљени Дрндаревић је за Прву ТВ рекао да хеликоптере Ми-35 због њиховог изгледа на Западу зову "летећи тенкови", а у Русији "крокодили" и поручио да је реч о хеликоптерима који су у сваком погледу у самом светском врху.

Он је додао да је, у односу на оно што смо имали до сад, набавка тих хеликоптера заиста велики искорак и техничко-технолошко унапређење хеликоптерске ескадриле, а самим тим и Војске Србије, саопштило је Министарство одбране.

"Хеликоптер Ми-35 првенствено је намењен за извршавање борбених задатака. То је вишенаменски борбени хеликоптер. Основни задатак је употреба у борбеним дејствима, као подршка копненим снагама на земљи. Поред те основне намене може да извршава читаву палету других задатака као што су превожење терета, извиђања из ваздушног простора, санитетско превожење болесних и рањених. Одличан хеликоптер који може да извршава и сложене задатке", рекао је потпуковник Дрндаревић.

За обуку на новим летилицама потпуковник Дрндаревић је истакао да је била интензивна и захтевна и додао да се усавршавањем пилота подиже способност читаве војске да одговори на све изазове и претње.

Према речима мајора Тркуље, вишенаменски хеликоптери Ми-8 на нашим просторима су у употреби већ пет деценија, а младја генерација хеликоптера Ми-17 наследник је те генерације и осим основне - транспортне намене, може да испуни бројне задатке, као што су гашења пожара, ношење спољног терета, задатке трагања и спасавања и може да оствари озбиљне ефекте у борбеним дејствима.

Мајор Тркуља је рекао да је обука за управљање новим хеликоптерима трајала шест месеци и да је протекла у најбољем реду и да су сви задовољни резултатима.

Прочитајте ОВДЕ  шта то прави војска Србије.

Извор: Танјуг/Прва ТВ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА