Најновије

ВОЈСКА СРБИЈЕ ПРАВИ НАВИГАЦИЈУ ЗА "ОРЛА", ПАМЕТНЕ БОМБЕ И РАКЕТЕ! Овде ће се производити најмодерније српско наоружање! (ВИДЕО)

У Србији се интензивно ради на почетку производње паметних бомби и ракета. Влада Србије последњих година инвестирала је седам милиона евра у развој предузећа "Телеоптик жироскопи" из Земуна. Тренутно су главни пројекти нападно-навигацијски систем за авион "орао" Војске Србије, као и главе за самонавођење ракета за ВС и за стране купце.

Српски ПВО (Фото: vs.rs)

"Телеоптик Жироскопи" је деценијама била технолошки лидер у бившој СФРЈ, а радила је за војску, али и за цивилно тржиште.

"Производили смо жироскопе, делове за телефоне, делове за наше авионе 'јастреб', 'галеб' и 'орао'. Шездесетих и седамдесетих година смо по лиценци Совјетског савеза производили управљачки механизам и главе за самонавођење противоклопне ракете 'маљутка', и противавионске ракете 'стрела 2М'", објашњава за емисију "Дозволите" директор компаније Милан Настић.

Деведесетих година је због санкција ситуација била лоша, а све до пре неколико година "Телеоптик" је био на ивици пропадања. Онда је Влада Србије уложила седам милиона евра и то већ даје резултате.

Главни пројекти су главе за самонавођење ракете, односно за српске паметне бомбе и ракете, а развијају се нишанске справе за минобацаче, системи за управљање ватром.

"Развојни програм огледа се и у развоју оптичких нишана, опто-електронских нишана. Производимо дневне нишане, производимо пасивне нишане, производимо и термалне нишане у најновије време, што је један технолошки ниво издигнут у производњи оптичких нишана", објашњава директор ове компаније из Земуна.

Занимљиво је да у "Телеоптику" постоји машина за обраду производа помоћу наночестица, какве се користе и у индустрији мобилних телефона. Овде се користе за производњу делова нишанске справе за минобацач.

"Добијамо једну потпуно нову димензију у примени материјала које највише срећемо свуда око нас. У овом случају је омогућено да применом те технологије добијамо изузетна антикорозивна, антифрикциона и антихабајућа својства", објашњава стручњак за нанотехнологију др Горан Јакшић.

Важан пројекат – навигацијски систем за "орла" 

У "Телеоптику" постоји и сектор авионике који је дуги низ година опстајао захваљујући ентузизајму запослених. Последњих година раде се конкретни пројекти за Војску Србије и за иностранство.

"Имамо и неколико уговора везано за реализацију система за стране купце. То се углавном односи на системе авионике и системе глава за самонавођење, разноразних ракета. Ваздух земља, земља-земља, још нисмо радили ракете ваздух-ваздух, али видећмо како ће се ствари развијати", објашњава руководилац развоја система авионике Миодраг Марковић.

Тренуто најважнији пројекат сектора авионике "Телеоптик Жироскопа" је нападно навигацијски систем за авион "орао" Војске Србије.

Циљ је да "орао" буде спреман за коришћење паметног наоружања у свим временским условима, дању и ноћу. Пројекат воде стручњаци из Министарства одбране и Војске Србије, а укључено је више српских фирми из сектора одбрамбене индустрије.

Као резултат рада на модернизацији авиона "орао" у овој компанији почела је производња компјутера и монитора. Основне компоненте и сировине се увозе, а онда се од њих склапају и праве компјутери и монитори.

Успех у наредним годинама, кажу у "Телеоптик Жироскопима", гарантује и сарадња са страним компанијама што ће олакшати борбу на светском тржишту.

Шешељ не бира речи, жестоко напао перјаницу опозиције! Више о томе ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА