Најновије

ВУЧИЋ ТВРДИ: Мигранти неће остати у Србији све док плата не буде 1.000 евра

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је тај који држи “ручну” и чува проблем миграната за неке своје односе са Европљанима, те због тога немамо већи број избеглица, оценио је председник Србије Александар Вучић додајући да се избеглице код нас неће задржавати док не будемо имали плату већу од 1.000 евра.

Aлександар Вучић (Фото: Јутјуб)

Вучић је, у емисији “Хит твит”, везано за твитове о мигрантима у Србији, упозорио да ће доћи тренутак када ће се Европа поново суочити са већим бројем миграната из Азије или субсахарског региона.

Тврдње у појединим твитовима да задржава мигранте како би заузврат добијао подршку ЕУ, указао да нас из Брисела нападају свакодневно да пуштамо мигранте, и да су то глупости.

Рекао је да би га критиковали шта год да уради.

Упитан да ли критике имају везе са његовом изјавом да ће мигранти заменити људе који нам одлазе, Вучић је казао да је та изјава дата на основу озбиљне анализе пошто ће Србија економски да расте значајно и озбиљно.

Анализа, како је додао, показује да ће 2027. бити једнак број емиграната и имиграната.

“Ту се мисли пре свега на људе из региона, који ће долазити у Србију. Крајем јануара ћемо имати веће плате него друге земље и територије западнобалканске шесторке. Од тог тренутка ћемо своју вредност да повећамо и нормално је да ће желети да дођу у Србију”, рекао је он.

Истакао је да ће део људи и даље да одлази, иако успевамо да враћамо људе, али недовољно, али да ћемо побољшањем економске ситуације имати погоднију ситуацију.

Што се миграната тиче каже да се Србија нормално, рационално понаша према тим људима, које поштујемо, и не бијемо као неки други у региону.

“Дајемо им да спавају, једу у топлом. Нико од њих не жели да остане и готово нико не остаје. Не видим да имамо проблем, али када не бисмо од комарца направили магарца или медведа не знам шта би друго урадили”, нагласио је он.

На став Ведране Рудан да предстоје проблеми у Хрватској и региону због миграната које Европа неће, Вучић је рекао да може да се догоди да имамо проблем.

О томе, како је пренео, разговарао је, између осталог, са немачком канцеларком Ангелом Меркел - о актуелној ситуацији, мигрантској кризи у БиХ.

Истовремено је рекао да су неке земље биле паметне и узимале крем друштва које је долазило, попунили су празнине, напуниле радна места која су потребна, указујући да су то били Немци, док смо сви остали реаговали како реагујемо иначе, емотивно са “само се склањајте од нас” и тиме успели да нема никог код нас.

Ти људи, како оцењује, желеће да се задрже у Србији када будемо имали плату вишу од 1.000 евра, а до тада ће желети и даље у Немачку, Холандију, Аустрију.

Рекао је и да је, на једној седници Европског савета, видео да ЕУ нема политику по овом питању, да шта год да их питате с тим у вези нема одговора.

Хрватски писац Ведрана Рудан указала је да Хрватска добија огромне паре од “такозване” Европе да би задржала ту сиротињу, која надире, због чега ће постати хот спот.

“Ту смо да би скупили те јаднике да не иду даље. Цела Европа је концентрациони логор, свака земља је ограђена жиицом - Аустрија, Словенија, Мађарска, а и наша председница је рекла да ћемо се и ми оградити. Угледни адвокат Анте Нобило рекао је да је Хрватска пред дилемом “жица или метак”. Сигурна сам да ће бити метак”, казала је она.

Истакла је да је политика Хрватске да се иде ђоном, а да за сада нема и метака.

На констатацију да Хрватска бије мигранте, она је оценила да је Хрватска плаћена да то ради.

“Не смемо занемарити причу да је неко те људе отерао од куће, разорио им земљу, домове, а то су били САД, Немачка, Велика Британија, Француска. Сада немају тамо ништа и покушавају наћи свој дом. Немају у плану да остану у Хрватску, Немачка их не жели, Француска још мање. Мислим да је ово крај Европе какву смо познавали”, објаснила је она.

Рудан сматра да ће милиони избеглица преплавити Европу.

“Ако ти провали у земљу 10.000 или 20.000 људи мораш их побити, избацити или прихватити, а не можеш их избацити због других, не можеш прихватити због презасићености друштва, једино их можеш побити”, указала је она оценивши да држава не зна како с тим изаћи на крај.

Србија, према њеним речима, нема тај проблем с избеглицама док не уђе у Европу.

“Не знам зашто Србија жели у ЕУ, легло зла и криминала”, подвукла је Рудан.

Уредник Хепи ТВ Миломир Марић указао је да су и наши људи били избеглице, бежали од ратова и да морамо имати саосећања са актуелним мигрантима.

“Њихове земље су растурене. Тобож су их ослободили од диктатора. Обећавали су да ће живети као у Европи, а остали су без ичега. Раније су у својим земљама имали сношљив живот, а сада су постали милиони избеглица које кукацу на врата ЕУ”, рекао је он.

Марић је истакао да има саосећања са њима, иако није сањао да ће Европа, која је била симбол слободе, да се огради жицом.

Вучић о томе зашто није хтео у Загреб на конгрес ЕПП

Председник Србије Александар Вучић рекао је да није хтео у Загреб на конгрес ЕПП да не би доливао уље на ватру у, иначе већ прегрејаног атмосфери због могућности његовог доласка.

Он је то рекао на опаску Ведране Рудан да је погрешио што ипак није отишао.

"Мислим да нисам погрешио", рекао је Вучић и додао: "Да сам отишао тамо, само би се о томе говорило, имали би протесте на улицама, тад је била и годишњица Вуковара. Хтео сам да урадим нешто добро за Европску народну партију, нисам хтео да доливам уље на ватру", објаснио је Вучић.

То, додао је, није било питање билатералних односа наших земаља, већ питање унутарпартијских односа унутар Европске народне партије (ЕПП), рекао је председник.

Вучић: Срби и Хрвати мораће заједно да реšавају проблеме

Председник Србије Александар Вучић изразио је уверење да Србија са Хрватском, упркос проблемима из прошлости, имати у будућности много боље односе него што су били пре и поручио да ће и Срби и Хрвати морати одоговорније да се понашају и сарађују како би опстали у будућности.

"Стварно мислим да ће у у будућности, упркос чињеници да су Хрвати најмање популарни у Србији, а Срби у Хрватској, да ће Срби и Хрвати морати да буду, не у истој држави, већ да ће морати да буду заједно и да се заједнички сурпоставлају различитим проблемима који ће долазити споља ако желе да опстану", рекао је Вучић.

Како је рекао, сви заједно ћемо морати да се одговорније понашамо уколико желимо да опастанемо.

Хрватска књижевница Ведрана Рудан запитала је претходно Вучића зашто се не би након 30 година ставио "крст" на тај "одвратни рат и зашто стално извлачимо лешеве и убијене родитеље?".

"Мислим да је проблем у политичарима, а не у обичним људима… Јесте ли ви миротворац, а они дивљаци који не дају?", запитала је Рудан председника Србије.

Вучић је рекао да то не може да се догоди још, зато што Хрвати "обично траже од нас да се посипамо пепелом, да се извињавамо и да се никада не сетимо Јасеновца".

"А, овде говоре само о ономе што бисмо само ми желели да чуjeмо и то тако иде", додао је Вучић.

Рудан је питала да ли мисли да се у Србији "извлачи" Јасеновац, па ове јаме и оне јаме и да ли можемо престати са тим због деце? Вучић је одговорио:

"Ако би неко био у стању да престане са тим, ми би били спремни да кажемо 'у реду је да престанемо'. Прихватам да престанем одмах, само да нам сутра не кажу како су у домовинском рату Срби агресори и овакви или онакви, али, они неће да прекину. Они (у Хрватској) ће рећи да је то залог за будућност и да Србија то мора да призна", додао је Вучић.

Рудан је, такође, претходно питала Вучића зашто се као председник највеће земље на Балкану више не посвети миру и да ли заиста мисли да постоји шанса да Хрватска нападне Србију, односно - зашто се Србија наоружава и ко је може напасти.

"Не мислим да је то реално (да Хрватска нападне Србију), не свакако у овом тренутку, не ни у будућности", рекао је Вучић и запитао Рудан да ли неко мисли да Србија треба да буде без војске.

Вучић: Путин показао посебну пажњу према Србији

Председник Александар Вучић изјавио је да је поклон који је од добио од руског председника Владимира Путина приликом прошлонедељне посете Сочију - пушка краља Милана, за њега диван поклон, из српске традиције и историје, којим је Путин показао посебну пажњу према Србији.

Вучић јe приметио да смо кроз историју замерали владарима због неких њихових одлука или потеза, те споменуо Карађорђа, Милоша, Милана и Александра Обреновића, као и Петра и Александра Карађорђевића, као и да се не осврће на критике у вези са поклоном који је добио.

Како каже, Русија је тиме показала да води рачуна о нечему што није пало на памет другима, јер они, каже, шаљу људе по светским аукцијама како би могли да обрадују своје госте.

"То је за мене диван поклон, из српске традиције и историје, тиме је Путин показао пажњу. Први пут да ме је сачекао испред виле и испратио ме до аута, чиме је на посебан начин желео да показе поштовање према Србији", рекао је Вучић и додао да му је на томе захвалан.

"Када људи траже нешто скривено у овоме треба да се запитају како је могуће да смо се састали 17 пута, а остали пре мене нису ни седам, како је могуће да сам добио орден, први после Николе Пашића, а не они који су продали НИС или су сахрањени уз руску химну...", приметио је Вучић.

"У сваком случају, важно је да имамо добре односе са Русијом", рекао је Вучић и истакао да је најважнији резултат посете то што ће људи имати гас, што је, пре свега, важно за нашу привреду.

Упитан која је пушка у питању и шта ће урадити са њом, Вучић је рекао да је пушка ловачка, те да ће прво морати да се консулстује са Агенцијом за борбу против корупције.

Прочитајте ОВДЕ шта је Јелена Милић писала Аљбину Куртију.

Извор: Пинк/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА