Најновије

СРПСКО МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ ОТКРИЛО ПЛАН! Од овога ће се још више трести на Балкану! Створићемо летеће топовњаче! (ВИДЕО)

Наиме, поред ракетног вођеног и невођеног наоружања, Војска Србије је у Русији набавила и допунске гондоле у којима се налазе двоцевни топови Гш-23. Оне се могу монтирати на поткрилне носаче хеликоптера Ми-35М са чиме би се ова летелица претворила у праву летећу топовњачу огромне ватрене моћи.

Ми-35 (Фото: РИА)

Овакву могућност је наговестио помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић који је био гост у програму на телевизији Пинк. Наиме, он је рекао да су поред шире гаме вођених и невођених убојних средстава, десантно-јуришни хеликоптери Ми-35М опремљени и двоцевним топовима ГШ-23.

Реч је о спрегнутом 2-цевном топу у калибру 23мм. Одликоваће га велика брзина гађања која може да достигне и до 3,500 граната у минути. Посебно је опасан за непријатељску живу силу која се нађе на отвореном простору, али и уколико се налази у објектима, оклопним аутомобилима и транспортерима.

На борбени хеликоптер типа Ми-35М се могу монтирати до две топовске гондоле (2 х ГШ-23), уз стандардни топ који се налази у носној турели летелице. Овако конфигурисан хеликоптер ће бити права летећа топовњача у ваздуху, која ће имати функцију блиске ваздушне подршке трупама на земљи.

Захваљујући изузетно великој борбеној жилавости летеће платформе, оваква дејства ће од сада бити могућа када је у питању тактика Војска Србије. На овај начин ће се може остварити изузетна ватрена премоћ над непријатељем, која је јединствена и у светским оквирима. Наиме, овако конфигурисан хеликоптер ће по непријатељу моћи да дејствује темпом и до 10 хиљада граната и минути!

Довољно ће бити да оператор на наоружању задржи свој стисак на окидачу у трајању од свега једне секунде, па да се један објекат величине куће у којој су се утврдили терористи, буквално „разбуца“ до темеља.

Треба напоменути да је ово само једна од могућих опција опремања хеликоптера, и да то првенствено зависи од врсте задатка који доноси главна комадна која руководи борбеним дејствима. Овако конфигурисан хеликоптер се на фронту може појавити самостално или у пару  у циљу дејства по концентрацијама непријатеља, чије снаге се углавном састоје од живе силе и лакших оклопних борбених средстава.

Тип летеће топовњаче је намењен за операције непосредне ваздушне подршке трупама на земљи, када је потребно брзо сломити организован непријатељски отпор који се састоји од великој броја отпорних тачака.

Треба још додати да је ефективни домет ових топова око 2000 метара. Основна његова карактеристика је изузетно висока брзина паљбе, која у зависности од верзије овог топа, може да достигне вредности и до 3,400 граната у минути. Када је у питању борба против ваздушних циљева, овај топ за неколико пута превазилази могућности нешто снажнијег топа ГШ-30 у калибру 30мм. Изузетно висока почетна брзина гранате (1000 м/сек) у комбинацији са њиховом масом је довољна да се неутралише велики број средње-оклопљених циљева на земљи и ваздуху, на средњим и блиским одстојањима. Посебно је опасан за непријатељску живу силу коју често не могу да заштите вештачке препреке (куће, импровизована склоништа), као и моторизоване колоне које су састављене од оклопних аутомобила и транспортера.

Руска војска може да се похвали новим аутоматским пушкама! Више о томе сазнајте ОВДЕ!

Извор: bog-rata.com

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА